Energetski kabl bi presjekao dva nacionalna parka

Iz Grin houma ocjenjuju da bi projekat najviše koštao prirodu i generalno crnogorsko društvo i državu, jer trajno gubi mogućnost ekonomskog korištenja velikog dijela teritorije
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2011. 13:43h

Projekat podvodne energetske veze Crne Gore i Italije ima veliki negativan uticaj na životnu sredinu i izlazi u susret privatnim ekonomskim interesima, ocijenili su predstavnici nevladine organizacije Grin houm.

Oni naglašavaju da neodgovoran i neozbiljan odnos prema prirodnim resursima, najvećem potencijalu Crne Gore, najbolje pokazuje to što nedostaje analiza dobiti i gubitaka od eventualne realizacije tog posla.

Planirano je da podmorski energetski kabl izađe kod Jaza, kopneno se poveže sa Lastvom Grbaljskom, gdje bi se gradilo ogromno postrojenje sa trafo-stanicom, i odakle bi dalekovod kroz osam opština prošao do Pljevalja.

Zamjereno je što nije urađena stručna analiza uticaja jonizujućeg i elektromagnetnog zračenja na životnu sredinu i zdravlje stanovništva na trasi koridora

Prvi okrugli sto u okviru javne rasprave o predloženim lokacijama u nacrtima detaljnog prostornog plana (DPP) i strateške procjene uticaja na životnu sredinu (SEA) biće održan preksjutra u Kotoru.

"Trasa dalekovoda kroz zone nacionalnih parkova Lovćen i Durmitor, pa čak i prelazak preko teritorije kanjona rijeke Tare, predstavlja izlaženje u susret privatnim ekonomskim intresima. Suprotno potrebi zaštite životne sredine izabrana je najkraća i najjeftinija ruta spajanja Crnogorskog primorja sa Pljevljima, dok su varijantna rješenja koja bi zaobišla ova područja odbačena zbog povećanja troškova izgradnje, koje bi snosio budući investitor", ocijenili su iz Grin houma.

Najviše košta državu

Iz NVO ocjenjuju da bi projekat najviše koštao prirodu i generalno crnogorsko društvo i državu, jer trajno gubi mogućnost ekonomskog korištenja velikog dijela teritorije. Naglašavaju da bi najveću korist imala Italija preko kompanije Terna koja predvodi posao u saradnji sa crnogorskim Elektroprenosom (CGES).

Podsjećajući da NP Durmitor sa područjem rijeke Tare uživa dvostruku međunarodnu zaštitu (MAB i UNESCO), Grin houm smatra da takav status zaštite mogu dovesti u pitanje neodgovoran pristup u upravljanju i očuvanju prostora i realizacija megalomanskog projekta

"Ni za podvodni kabl nije urađena kost-benefit analiza, kao što ni za projekat gradnje elektrana na Morači javnosti nijesu predočeni realni troškovi, gubici i dobiti države od tog posla.U slučaju gradnje kabla, Crna Gora trajno gubi dio izuzetno vrijedne teritorije u Lastvi Grbaljskoj, zatim duž trase dalekovoda, pošto bi taj nenadoknadivi resurs bio vizuelno narušen i izgubljen kao potencijal za razvoj turizma, poljoprivrede i stočarstva. Ta vrsta indirektnih ili takozvanih “sakrivenih troškova” najviše i koštaju državu prilikom realizacije svakog projekta, a oni u ovom slučaju, cijeneći prema dostupnoj dukumentaciji, nijesu ni uzeti u razmatranje i nijesu poznati", ukazali su iz Grin houma.

Oni ovaj projekat porede sa branama na Morači jer je, kako navode, zadržan pristup “iskrivljivanja” činjenica i pokušaj manipulacije javnosti jer u pojedinim djelovima nacrta DPP-a i SAE piše da će kabl imati pozitivne uticaje na razvoj turizma, iako takva tvrdnja nije objašnjena ni obrazložena.

"S druge strane, jedinim pozitivnim efektom se potencira izgradnja prenosne mreže, pri čemu se prenebregava činjenica da se radi o jednosmjernom kablu kojim bi se energija iz Crne Gore i regiona izvozila u Italiju. Time se doprinosi rješavanje energetskog deficita susjedne drzave, a ne Crne Gore", istakli su iz NVO.

Devastacija prostora

Upozoravaju da bi izuzeto važna područja devastiralo to što bi visokonaponski vodovi “presjekli” dva nacionalna parka.

Pored negativnog uticaja na biodiverzitet i gubitak značajnih šumskih područja, kako naglašavaju, negativno će se odraziti na ambijentalne vrijednosti, a posljedice mogu biti dalekosežne, posebno na turizam.

Podsjećajući da NP Durmitor sa područjem rijeke Tare uživa dvostruku međunarodnu zaštitu (MAB i UNESCO), Grin houm smatra da takav status zaštite mogu dovesti u pitanje neodgovoran pristup u upravljanju i očuvanju prostora i realizacija megalomanskog projekta.

"To bi imalo nesagledive posljedice po razvoj turizma i imidž Crne Gore. Postavlja se i pitanje usklađenosti plana sa nacionalnom Strategijom održivog razvoja, kojom se potencira zaštita biodiverziteta i očuvanje prirodnih vrijednosti, povećanje nacionalnih zaštićenih područja, obnova i sanacija šuma…", naveli su iz ove NVO.

Zamjereno je što nije urađena stručna analiza uticaja jonizujućeg i elektromagnetnog zračenja na životnu sredinu i zdravlje stanovništva na trasi koridora.

Iz Grin houma zaključuju da je planirana gradnja kabla problematična i sa aspekta socijalne prihvatljivosti, imajući u vidu veličinu projekta naspram teritorije Crne Gore i činjenicu da bi i fizički podijelio državu.

Izradu nacrta DPP-a za projekat podmorske energetske veze sa Italijom predvodio je Republički zavod za urbanizam i projektovanje, brata lidera DPS-a, biznismena Aca Đukanovića.

Bonus video: