EPCG bez tendera trošila dva miliona eura

„Time ste nanijeli milionsku štetu potrošačima električne energije, građanima Crne Gore, akcionarima A2A u Italiji, akcionarima EPCG i državi Crnoj Gori“
9 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2014. 18:44h

Mali dioničari A2A iz Italije i mali akcionari Elektroprivrede otkrili su da je EPCG mimo tendera i suprotno odredbama važećeg Zakona o javnim nabavkama plaćala „masne provizije“ za konsultantske usluge firmi BEIN iz Milana.

Akcionar EPCG Vasilije Miličković dobio je od dioničara A2A iz Italije detaljne podatke sa iznosima faktura koje je od 2011. do polovine 2013. ispostavljala firma BEIN i „za konsultantske usluge“ naplatila od EPCG ukupno 2.075.100 eura.

Miličković je u pismu izvršnom direktoru EPCG Stefanu Pastoriju, upozorio da je menadžment A2A , (koji rukovodi sa EPCG od 2009) platio BEIN-u za konsultantske usluge, „grubo kršeći Zakon o javnim nabavkama“. On je ova plaćanja nazvao reketom.

„Time ste nanijeli milionsku štetu potrošačima električne energije, građanima Crne Gore, akcionarima A2A u Italiji, akcionarima EPCG i državi Crnoj Gori“, upozorio je Miličković.

Pastori je krajem prošle godine zamijenio dugogodišnjeg izvršnog direktora Enrika Malerbu, koji je napustio Crnu Goru bez valjanog objašnjenja po kojem osnovu je A2A godinama mimo Zakona i bez tendera plaćao za konsultantske i pravne usluge milionske iznose povezanim firmama.

“Malerba je otišao tri mjeseca prije isteka mandata da bi se otpremio sa 30.000 eura. Da je ostao do kraja, pravo na otpremninu ne bi imao”, tvrdi Miličković.

EPCG je krajem avgusta 2013. objelodanio faksimil mišljenja Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki od 6. septembra 2010, koji je potpisao njen bivši predsjednik Marko Lazarević, prema kojem EPCG može direktno da posluje sa A2A i njenim ćerkama kompanijama, bez primjene odredbi Zakona o javnim nabavkama. Direktor Uprave za javne nabavke Mersad Mujević je ranije saopštio da EPCG mora biti obveznik Zakona o javnim nabavkama u ovim slučajevima.

Pet faktura firma BEIN je ispostavila EPCG u 2011, osam faktura u 2012. i četiri fakture u 2013. godini. Prema podacima koje je Miličković dobio, EPCG je BEIN-u u 2012. platila ukupno 1,23 miliona eura, a u 2013. 845.100 eura.

U Zakonu o javnim nabavkama piše da se on primjenjuje na privredna društva i pravna lica u kojima država posjeduje više od 50 odsto akcija.

“Morali ste objaviti javni tender, jer je EPCG 54 odsto u vlasništvu države Crne Gore. Kako Vi to nijeste uradili, Vi ste napravili krivično djelo sa svim koruptivnim elementima. Mi, iz Udruženja malih akcionara EPCG, Vas molimo da provjerite tačnost ovih podataka, da nam isto potvrdite ili negirate, jer bi ste time značajno olakšali posao državnom tužiocu za organizovani kriminal i Agenciji za sprečavanje pranja novca koji su veoma zainteresovani za procesuiranje naše krivične prijave”, istakao je Miličković u pismu, sumnjajući da je riječ o fiktivnim ugovorima.

On je podsjetio na ranije otkrivene finansijske izvještaje EPCG u kojima su za 2011. navedeni iznosi od 5.456.988 eura, a u 2012. 4.284.538 eura koje je menadžment A2A bez tendera platio sa računa EPCG između ostalog i matičnoj firmi A2A iz Breše.

“Ova firma osnovana je u martu 2008, nepunu godinu prije objavljivanja tendera za dokapitalizaciju i poluprivatizaciju EPCG”, dodao je Miličković.

On izvodi zaključak da to znači da je izbor A2A za strateškog partnera EPCG, nezakonit, odnosno da ta firma nije ispunjavala “ni elementarne uslove objavljenog tendera od 2. februara 2009. godine”.

“Nijeste imali traženi završni račun za 2007. ili 2008, a nijeste ga mogli ni imati. Ovo će, takođe, biti predmet naše krivične prijave kod državnog tužioca. Gospodine Pastori, sigurni smo i u nepristrasnost državnih organa Crne Gore i njihov profesionalan odnos u zaštiti državnih resursa i da će efikasno i u ovom slučaju postupiti jer ova korupcija u milionskim iznosima može i treba da posluži za otvaranje poglavlja 23 i 24 u fazi priključenja naše države Evropskoj uniji. Četvorogodišnje, protivzakonito, pljačkanje državne imovine od menadžmenta A2A ne bi se moglo odvijati bez podrške visokih zvaničnika u Vladi Crne Gore”, smatra Miličković u pismu.

Liči na “Telekom”

Miličković je u pismu upoznao Pastorija da će dokumentacija biti dostupna i javnosti i državnom tužiocu u Italiji, a “da ne bi tužilački organi Crne Gore bili subjektivni i lični, i da Vam ne nanose neopravdanu štetu”.

“Mi znamo da Vi više vjerujete državnim organima Italije, što je i logično, ali Vas i podsjećamo da se kojim slučajem EPCG i A2A kotiraju na Njujorškoj berzi, Vi i Vaše poslovanje, biste bili davno procesuirani, finansijski kažnjeni stotinama miliona dolara (kao u slučaju Telekom), a i krivično gonjeni.

Vjerujte gospodine Pastori, radilo se o sličnim pravnim i konsultantskim uslugama”, poručio je Miličković Pastoriju. Dojče i Mađarski telekom su zbog korupcije tokom privatizacije telekoma u Crnoj Gori i Makedoniji platili 95 miliona dolara za poravnanje.

Iz EPCG će odgovoriti kad pročitaju

Zbog neradnog dana iz EPCG juče nije bilo moguće zvanično dobiti detalje o tome kako je bez tendera angažovan BEIN. Iz EPCG su nagovijestili da će odgovoriti nakon što izvršni direktor bude upoznat sa pismom.

“Vijesti” saznaju da je BEIN angažovao A2A, da je u EPCG provela nekoliko godina i radila na organizaciji menadžmenta, definisanju softverskih rješenja, baze podataka i konsultantskim poslovima. BEIN je u EPCG svoj posao završio lani, a tvrde da je imao i 30-ak angažovanih radnika. Sve je platila EPCG iako je to tražila A2A.

Galerija

Bonus video: