EPCG klima ovu Vladu?

“U skladu sa sporazumom o Vladi izbornog povjerenja ministri iz opozicije očekuju novi predlog o tome kako da država povrati vlasništvo u EPCG”, rekao je ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić
18 komentar(a)
Milorad Vujović, Boris Marić, Goran Danilović, Foto: Filip Roganović
Milorad Vujović, Boris Marić, Goran Danilović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 13.07.2016. 05:30h

Opozicioni ministri su tokom jučerašnjih razgovora o predlogu novog ugovora sa A2A upozorili na odredbe Sporazuma o fer izborima, da se značajne odluke donose konsenzusom, što je dio pregovaračkog tima iz vlasti shvatio kao prijetnju da će opozicioni ministri izaći iz Vlade.

Iz kabineta potpredsjednika Vlade Milorada Vujovića “Vijestima” su kazali da on nije najavio da će izaći iz Vlade ukoliko ne bude prihvaćen predlog opozicionih ministara o definisanju odnosa države i A2A u Elektroprivredi. Vujović je, kako su objasnili, podsjetio na odredbu Sporazuma u kojoj se navodi da “politički subjekti izražavaju spremnost da zakone i odluke od posebnog značaja usvajaju konsenzusom.”

Sastanku sa potpredsjednikom Vlade Vujicom Lazovićem prisustvovali su pored Vujovića i ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić, finansija Raško Konjević i unutrašnjih poslova Goran Danilović, kao i član odbora direktora

EPCG Dejan Mijović (URA). Vlast su predstavljali Lazović, ministar ekonomije Vladimir Kavarić, savjetnik premijera Ranko Milović i predsjednik borda EPCG Srđan Kovačević.

Marić je rekao da je dogovor izvršne vlasti sa A2A samo uslovan.

“U skladu sa sporazumom o Vladi izbornog povjerenja ministri iz opozicije očekuju novi predlog o tome kako da država povrati vlasništvo u EPCG”, rekao je Marić nakon razgovora sa Lazovićem.

Kako je dodao, opozicioni ministri smatraju da država treba da bude jedini vlasnik EPCG.

“S obzirom da čekamo predlog, jasno je da pregovori još nijesu završeni”, rekao je Marić.

Premijer Milo Đukanović kazao je novinarima u Privrednoj komori da to što svi opozicioni ministri nijesu podržali novi ugovor između Vlade i A2A ne može dovesti u pitanje politički sporazum jer njime i leks specijalisom nije definisano da se sve odluke donose konsenzusom. Predlog ugovora je usvojen na sjednici Vlade u ponedjeljak, a Vujović i Danilović su izdvojili mišljenje, dok su za glasali Konjević i ministar poljoprivrede Budimir Mugoša. Marić nije bio na sjednici, ali, kako je kazao, izdvojio je mišljenje na sjednici KEP-a u nedjelju.

Konjević je sinoć Televiziji Vijesti rekao da A2A nije u obavezi da aktivira put opciju koja je na snazi do kraja godine. Prema njegovim riječima, nije dovoljno dobro definisano ni pravo preče kupovine pa se može desiti da neka “azijska destinacija” kupi akcije EPCG. On je kazao da treba definisati da A2A ne može prodati akcije u EPCG bez saglasnosti države, ukoliko država ne želi da ih otkupi i da u EPCG može da uđe samo renomirana kompanija iz EU.

Iz Vlade je saopšteno da je na jučerašnjem sastanku pojašnjeno da je predloženim ugovorom precizirano da u varijanti neaktiviranja izlazne opcije A2A nema pravo da proda akcije trećem licu direktno, već da prije eventualne prodaje mora da obavijesti Vladu i da u slučaju nesaglasnosti država uvijek može aktivirati pravo preče kupovine. Dogovoreno je da pravni savjetnici Vlade u narednom periodu usaglašene predloge upute italijanskoj kompaniji na razmatranje.

Iz MANS-a su ocijenili da Vlada planira da na „mala vrata“ u parlamentu progura projekat izgradnje drugog bloka TE i novi ugovor sa A2A.

“Do danas nije potvrđeno da je ta kontroverzna investicija ekonomski isplativa, a izvjesno je da će uticati na nova poskupljenja struje građanima”, saopštili su iz MANS-a.

Podsjećaju da EU od 1. januara naredne godine zabranjuje svojim članicama da finansiraju projekte izgradnje termoelektrana, “pa se Vladi zbog toga očigledno žuri”.

“Novi upravljački ugovor između EPCG i A2A vremenski je oročen do kraja ove godine, što jasno pokazuje da se radi o kratkoročnom dogovoru kako bi se dobilo na vremenu, koji bi bio potvrđen u parlamentu prije oktobarskih izbora i formiranja novog parlamentarnog saziva”, smatraju u ovoj NVO.

Novi ugovor predviđa da A2A može da izađe iz EPCG nakon isteka ugovora krajem ove godine ili ukoliko blokira usvajanje odluka u vezi sa izgradnjom nove TE, kada će država imati pravo da otkupi njene akcije za 250 miliona eura i plati ih u roku od sedam godina.

“Činjenica da Vlada traži od parlamenta da se izjasni ne samo o novom ugovoru sa A2A, već i međudržavnom sporazumu sa Češkom, što je osnov za realizaciju projekta drugog bloka, a da pri tome uopšte nijesu usaglašeni vrlo važni detalji i uslovi ugovornog aranžmana za investiciju koja košta na stotine miliona eura, u neku ruku predstavlja poniženje najvišeg zakonodavnog doma”, ocijenili su iz MANS-a. Predstavnici vlada Crne Gore i Češke potpisali su juče Protokol o saradnji u oblasti energetike i infrastrukture.

Iz EPCG su saopštili da će, s obzirom na već skoro usaglašenu cijenu dviju strana, radni timovi za realizaciju projekta nove TE, pokušati da u narednih nekoliko dana još jednom analiziraju ugovore i ponude sa Česima i nadaju se postizanju finalnog dogovora na zadovoljstvo obiju strana. Iz kompanije su saopštili da je radni tim, ozbiljnim analizama i kompetentnošću, umanjio početnu cijenu za više od 25 miliona eura i da to nije sitnica, kako je naveo predsjednik Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević.

Poslanik DF-a Nebojša Medojević kazao je “Vijestima” da je očigledna žurba režima da se, na brzinu i iza očiju javnosti sklopi novi dil između starih partnera, koji će opet biti na štetu države i građana. “EPCG ima, prema mojim saznanjima preko 250 miliona depozita u bankama u Crnoj Gori, što je čini jednim od važnih finansijskih igarača na bankarskom tržištu. Gdje su te pare, da li uopšte postoje na računima i gotovini u Crnoj Gori?”, pitao je Medojević. On je naglasio da je stav DF-a veoma jasan i da ugovor sa A2A treba raskinuti i da EPCG treba da ostane u državnom vlasništvu i upravljanju.

Predsjednik NVO Udruženje manjinskih akcionara EPCG, Vasilije Miličković smatra da je i prvi i novi ugovor o menadžmentu sa A2A protivzakonit.

“Država kao najveći vlasnik akcija u EPCG ne može i ne smije potpisati ugovor o upravljanju u EPCG sa bilo kojim manjinskom akcionarem, pa ni mafijaškom A2A čiji je prethodni menadžment brutalno pljačkao EPCG kroz konsultantske usluge, a njihovi menadžeri završili u zatvoru i na Interpolovim listama”, dodao je Miličković.

On smatra da bi saglasnost Italijana da su zadovoljni da uz sedam godišnjih rata po 35 miliona mogu napustiti EPCG trebalo da bude alarm za tužilaštva u Crnoj Gori i Italiji da pročešljaju knjige, porijeklo novca i kupce emitovanih akcija A2A iz 2009. jer su sve indicije da se radi o pranju para kroz unaprijed izabranog strateškog partnera. “Kao akcionar tražim da država otkupi akcije ovog parazita na grbači EPCG iz dividende koju će EPCG ostvariti u narednom periodu”, poručio je Miličković.

Potpredsjednik SD-a Damir Šehović rekao je da su postizanjem dogovora sa A2A stvorene pretpostavke za postizanje energetske nezavisnosti, koja je za SD uslov i političke i ekonomske nezavisnosti.

“DPS nije ni vlasnik ni suvlasnik Elektroprivrede”

Iz Vlade su, reagujući na tekst “Vijesti” od 11. jula pod naslovom „DPS bi da nekome jeftino preda EPCG“ saopštili da DPS nije ni vlasnik ni suvlasnik EPCG te stoga, kao ni bilo ko drugi, ne može predati ono što ne posjeduje.

“Netačna je tvrdnja da bilo koji dokument koji je razmatrala Vlada ili neka od Vladinih komisija sadrži bilo šta što bi moglo sugerisati da se akcije kompanije A2A u EPCG mogu 'prepustiti nekome drugom za 250 miliona koga izabere italijanski partner'”, kazali su iz Vlade. Netačno je, kako su dodali, i to da su se na sjednici Vlade ili na sjednicama Vladinih komisija članovi Vlade izjašnjavali po partijskoj pripadnosti te stoga uopšte nije moglo ni doći do toga da, kako se tvrdi, „dio Vlade iz DPS-a predlaže ugovor o saradnji sa italijanskom kompanijom A2A. “Zajedničkoj sjednici komisija održanoj u nedjelju prisustvovali su, pored članova Vlade koje je predložila opozicija, članovi Vlade iz više političkih stranaka. Nijedan predlog ni zaključak nije formulisao „dio Vlade iz DPS-a“ niti Vlada i Vladine komisije funkcionišu na takav način”, naveli su iz Vlade.

Bonus video: