EPCG: Pokušaćemo da ne isključujemo domaćinstva

Ministarstvo ekonomije zadužilo opštine da smanje potrošnju za javnu rasvjetu, bilborde i preduzeća
0 komentar(a)
restrikcija, Foto: Arhiva Vijesti
restrikcija, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.02.2012. 09:45h

Ministarstvo ekonomije zadužilo je opštine da smanje potrošnju električne energije da bi se izbjegle ili ublažile najavljene restrikcije.

Iz Vladinog resora je dat nalog svim opštinama i njihovoj zajednici da primijene mjere, a počeće od isključenja javne rasvjete.

"To podrazumijeva smanjenje potrošnje energije za javnu rasvjetu (isključenje gdje nije neophodna), za bilborde, izloge i slično, kao i smanjenje potrošnje u javnim preduzećima, ustanovama i privrednim društvima", objavilo je Ministarstvo.

Procjenjuju da je sprovođenje tih mjera od izuzetne važnosti, kako bi se izbjegle ili ublažile restrikcije.

"Ukoliko se to ne preduzme, doći će do restrikcija u isporuci struje za sve potrošače u skladu sa Zakonom o energetici", upozorili su iz resornog ministarstva.

Otežana nabavka struje

Napominju da je redukcija potrošnje neophodna zbog nepovoljne situacije u elektroenergetskom sistemu Crne Gore i regiona, uslovljenu vremenskim uslovima. Problem je otežana nabavka nedostajuće količine struje, potrebne za uredno snabdijevanje potrošača. Bugarska i Bosna i Hercegovina su obustavile izvoz struje, a pojedini trgovci otkazuju isporuke Crnoj Gori.

Iz Elektroprivrede su obavijestili da ima dovoljno energije do ponedjeljka, a nastoje da obezbijede i nedostajuću struju, čija cijena prelazi 130 eura po megavat-satu (MWh). Skupi uvoz će građani osjetiti preko buduće cijene.

U EPCG potvrđuju da bi domaćinstva, ukoliko bi Vlada morala da proglasi restrikcije, bila posljednja na udaru. Krenuli bi od javne rasvjete, ustanova, privrednih društava, velikih potrošača... Prioritet u isporuci imaju bolnice i važne institucije od nacionalnog interesa.

Krenuli bi od javne rasvjete, ustanova, privrednih društava, velikih potrošača...

Uprava Crnogorskog elektroprenosnog sistema poslala je uputstva za primjenu redukcija Distribuciji EPCG i direktnim potrošačima – KAP-u, Željezari i Željeznici. CGES je dužan da ih obavještava sa koliko energije raspolažu da bi je raspodijelili tako da ne bude ugrožen sistem.

Podgorica gasi rasvjetu poslije ponoći, osim u centru

Iz uprave Glavnog grada je najavljeno da će JP Komunalne usluge odmah početi sprovođenje mjera uštede električne energije, tako što će javnu rasvjetu u seoskim naseljima gasiti u ponoć, a u prigradskim sat kasnije.

"Ovakav režim će se nastaviti do daljeg. Svjetlosna signalizacija na teritoriji glavnog grada je ispravna i u funkciji. Napominjemo da će sve službe Glavnog grada preduzeti mjere za racionalno trošenje električne energije i u svojim prostorijama", saopšteno je iz uprave Glavnog grada.

Bonus video: