EPCG traži da TE bude jeftinija

Iz EPCG su kazali da se elementi ugovora usaglašavaju po planu, pa će on biti potpisan tokom decembra
0 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 28.11.2015. 21:26h

Predstavnici Elektroprivrede u pregovorima sa Škodom Praha o gradnji drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, traže da češka kompanija spusti početno ponuđenu cijenu od 338,5 miliona eura za najmanje pet odsto, odnosno na oko 322 miliona, saznaju “Vijesti”.

Iz EPCG je saopšteno da se u najvećem dijelu pregovara o ekonomskim uslovima i cijeni projekta.

“Dinamika usaglašavanja elemenata neophodnih za potpisivanja ugovora, koje se očekuje tokom decembra, ide planiranim tokom”, rekli su iz EPCG i dodali da su nakon susreta dviju delegacija u Beogradu sredinom mjeseca, predstavnici Škode Praha prethodnih dana boravili u Crnoj Gori.

Direktor TE Pljevlja, Luka Jovanović, rekao je da je dinamika pregovora u skladu sa ranije ustaljenim tehničko-tehnološkim dogovorima, a sve u cilju dobijanja energetskog subjekta koji je usklađen sa svim evropskim elektroenergetskim regulativama i sa ciljem da Pljevlja dobiju energetski izvor koji će garantovati odvajanje toplote za toplifikaciju grada.

Vođa projekta iz Škode Praha, Ričard Kuba rekao je da su u kompaniji zadovoljni dinamikom pregovora.

Novi blok TE Pljevlja će, kako je navedeno, u potpunosti zadovoljavati sve evropske standarde u vezi sa zaštitom životne sredine i omogućiti poštovanje svih graničnih vrijednosti emisija u skladu sa Direktivom 2010/75/EC.

U vezi sa projektom toplifikacije Pljevalja predviđeno je da novi blok TE Pljevlja bude toplotni izvor za potrebe sistema toplifikacije grada. Ugovor će stupiti na snagu tek nakon finalne potvrde o ekonomskoj isplativosti projekta, kao i obezbjeđenja potrebnih finansijskih sredstava.

Prema istraživanju Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) rezerve uglja u pljevaljskom basenu nijesu dovoljne da bi se opravdale gradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, odnosno da bi se planiranom gradnjom iz kredita napravila ekonomska šteta državi i poreskim obveznicima. I u studiji koju su za potrebe Vlade izradili eksperti njemačke konsultantske firme “Fichtner” navodi se da rezerve Rudnika uglja nijesu dovoljne čak ni za 20 godina rada nove termoelektrane.

Međudržavni ugovor prije gradnje

Prije stupanja na snagu ugovora za izgradnju drugog bloka TE planirano je da se potpiše novi međudržavni sporazum između Češke i Crne Gore. Iz EPCG su kazali da bi međudržavni ugovor trebalo da omogući jednostavniju realizaciju cijelog projekta.

Nakon potpisivanja međudržavnog ugovora crnogorska Vlada ga dostavlja Skupštini na usvajanje, a uporedo sa usaglašavanjem teksta međudržavnog ugovora realizuju se i pregovori o ugovoru o izvođenju radova.

Bonus video: