Epsturs od države traži 2,43 miliona eura

Epsturs je tužio Poresku upravu jer su zakupcu njihovog hotela Park i Vile Park onemogućili da radi 22 dana tokom ljeta 2016.
228 pregleda 0 komentar(a)
Hotel Park, Foto: Vuk Lajović
Hotel Park, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 29.03.2017. 18:45h

Zbog propusta Poreske uprave u postupanju prema preduzeću Epsturs iz Beograda, koji sa istoimenom firmom registrovanom u Budvi, gazduje Hotelom Park i Vilom Park, država je suočena sa sudskim sporom i mogućom štetom u iznosu do 2,43 miliona eura.

PU je tokom ljeta 2016. poreskom dužniku Epsturs Budva, nakon više od godinu blokade, oslobodili zapečaćene objekte, a potom ih vrlo brzo zatvorila.

Rješenje Filijale Poreske uprave u Budvi poništilo je Ministarstvo finansija u drugostepenom postupku, 6. jula 2016. Time je tužilac u ovom sporu dobio pravni osnov da tuži PU, odnosno, Ministarstvo. Sporno rješenje donio je poreski inspektor Vukosav Žugić, a direktorica Filijale PU u Budvi je Nataša Damjanović.

Epsturs Beograd - Turistički centar “Budva” sa sjedištem u Budvi tužio je Privrednom sudu PU, odnosno Ministarstvo finansija jer je tokom ljeta 2016. nezakonitim rješenjem PU u Budvi i pečaćenjem hotela Park i Vile Park, zakupcu tih objekata, preduzeću Arbun Commerce iz Budve onemogućila da radi 22 dana. Zbog toga je tužilac, kako je navedeno, kao zakupodavac ovih objekata, po osnovu kršenja Ugovora o poslovno tehničkoj saradnji, pretrpio štetu.

“Tužilac je pretpio štetu, koja se sastoji u izmakloj dobiti stavljanja u funkciju objekata i održavanje istih u bruto vrijednosti 200.040 eura, što bi tužiocu osim navedene dobiti omogućilo i da po isteku Ugovora popunjava smještajne kapacitete i koristi renovirane objekata za narednu turističku sezonu. Tužilac je oštećen i za izmaklu dobit plaćanja obaveza prema povjeriocima i zaposlenima, javnih prihoda, kako je određeno Ugovorom čije bi izmirivanje vršio Arbun commerc za period od 26.06.2016. do 7.07.2016”, ističe se u tužbi.

Preduzeće Arbun je prvo 9. novembra 2016. tužilo Epsturs zbog nepoštovanja Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji i tražilo nadoknadu štete procijenjenu na iznos 2,43 miliona (izračunatu prema ukupnim projektovanim prihodima po Ugovoru).

Epsturs je devet dana kasnije, zbog nezakonitog rješenja PU, koje je proizvelo čitav spor, tužila Poresku upravu, navodeći istu procijenjenu vrijednost spora.

Objekti Epstursa su zbog nagomilanih dugova od oko 595.036 eura bili zapečaćeni od 13. maja 2015.

Nakon dogovora predstavnika Arbuna sa čelnicima PU o stavljanju van snage zabrane obavljanja djelatnosti, zakupac je objekte preuzeo od zakupodavca, na osnovu Ugovora o poslovno tehničkoj saradnji, u prvo polovini juna 2016, ali je već 23. juna PU Budva ponovo zapečatila objekte pozivajući se na isti Ugovor kojim nije ni bilo predviđeno izmirenje duga, iako su spornim rješenjem poreznici iz Budve to tvrdili.

Odluka Poreske uprave, o ponovnom pečaćenju objekata, donijeta je 12 dana nakon početka rada i bila je na snazi 22 dana. Preduzeće Epsturs osnovano je 1992. i osnovna djelatnost mu je ugostiteljstvo i turizam za potrebe Elektroprivrede Srbije (EPS).

Kovačević zatvorio, a Mugoša otvorio

Predstavnici firme Arbun su predugovorom potpisanim 24. maja 2016. sa Epstursom preuzeli obavezu da kod PU izdejstvuju da se stavi van snage mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti iz 2015. Kako “Vijesti” saznaju iz nekoliko izvora, organizovan je sastanak predstavnika Arbuna sa vrhom PU, kojem su prisustvovali i direktor PU Miomir M. Mugoša, glavni poreski inspektor Siniša Kovačević i tadašnji načelnik Odjeljenja za velike poreske obveznike Sreten Grebović, koji je u međuvremenu unaprijeđen u pomoćnika direktora. Kovačević se, prema informacijama “Vijesti” protivio skidanju pečata sa objekata poreskog dužnika, koji su zapečaćeni po njegovom nalogu.

Mugoša je, preme nezvaničnim informacijama, obećao da će pomoći da se problem riješi i omogućiti da objekti tokom sezone rade, računajući da će se država naplatiti, jer je zbog rekonstrukcije dijela magistralnog puta na ime eksproprijacije zemljišta već bilo odvojeno 672.968 eura za EPS.

Bonus video: