Erste banka uzima dio mašina Metalca

Erste banka, kao povjerilac, nakon što preuzme mašine i opremu, može oglasiti njihovu prodaju
67 pregleda 4 komentar(a)
Montavar Metalac, Foto: Ivan Petrušić
Montavar Metalac, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 08.10.2014. 06:04h

Erste banka, koja od Montavar Metalca zbog dva nevraćena kredita potražuje ukupno 1.238.520 eura, tražila je od Privrednog suda izvršenje i preuzimanje zaloge nad dijelom mašina tog preduzeća.

Izvršni sudija Marina Đurović odgodila je ročište za 7. novembar jer pošiljke i poziv za predstavnike Montavar Metalca nijesu ni uručeni, već je ona poštom vraćena.

Dvije trećine imovine Metalca je prošle godine založeno na ime državnog Investiciono-razvojnog fonda, koji je umjesto vlasnika kompanije Nikole Furundžića vratio kredit od 1,5 miliona eura. Preostala trećina založena je na ime kredita od Erste banke, koji su tada iznosili 950.000 eura.

Ukoliko je i banka preuzela založenu imovinu, što je prvi korak do njene rasprodaje, to će biti dodatna nevolja za preostale radnike Metalca jer može značiti definitivan kraj kompanije.

Erste banka, kao povjerilac, nakon preuzimanja dijela mašina i opreme može oglasiti njihovu prodaju i pokušati da ih unovči kako bi naplatila svoje potraživanje. Imajući u vidu da se sve češće pominje pokretanje stečaja u ovoj kompaniji, logično je da povjerioci na ovaj način pokušavaju da naplate svoje potraživanje.

Do petka je 25 radnika Montavar Metalca 19 dana protestovalo pred zgradom Vlade, od čega 11 dana štrajkujući glađu. Tražili su neisplaćene zarade, povezivanje staža i isplatu davno obećanih otpremnina upravo iz kredita koji je IRF platio umjeto Furundžića.

Nakon radničkog bunta u četvrtak Vlada je pristala na razgovore, a zahtjevi bi trebalo da budu ispunjeni sjutra na sjednici Vlade.

Bonus video: