Erste grupi priznanje za najbolje poslovanje u privatnom bankarstvu

"Daleko odmakli na putu da takođe postanemo tržišni lider u centralnoj i istočnoj Evropi", kaže Ipković
1 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2012. 14:05h

Erste grupa dobitnik je nagrade časopisa The Banker za najbolje poslovanje u privatnom bankarstvu u centralnoj i istočnoj Evropi 2012.

Kako je saopšteno iz Erste grupe, to je drugi put ove godine, da segment privatnog bankarstva Erste gupe je dobitnik ugledne međunarodne nagrade.

"Nakon što je međunarodni poslovni časopis Euromoney nominovao Erste Group Bank AG za najbolju privatnu banku u Austriji, Mađarskoj i Rumuniji, još jedna prestižna publikacija, časopis The Banker, dodijelila joj je 8. novembra nagradu "Best Private Bank" u centralnoj i istočnoj Evropi za 2012. godinu".

Ocjenjivački žiri časopisa The Banker uporedio je privatne banke širom centralne i istočne Evrope na bazi ključnih pokazatelja poslovanja, kao što su upravljanje portfeljem, alokacija imovine, dubinsko snimanje, upravljanje rizikom, strategije rasta, korisničke usluge, faktori poslovne etike, poslovni modeli, nivo zadržavanja zaposlenih kao i inovativnost.

"Ovaj uspjeh zasnovan je na ujednačenoj strategiji i opsežnom znanju i iskustvu," objašnjava Peter Ipković, vođa Odjeljenja za stvaranje bogatstva i privatno bankarstvo Erste grupe.

"Imamo dugu tradiciju privatnog bankarstva u Austriji, gdje smo već tržišni lider. Sad smo već daleko odmakli na putu da takođe postanemo tržišni lider u centralnoj i istočnoj Evropi", kaže Ipković.

Diskreciono upravljanje imovinom i ujednačeni standardi u području investicione strategije, izbora proizvoda i usluge, kao i kombinacija centralnog upravljanja i lokalne, lične implementacije, čine bazu za najviše međunarodne standarde kvaliteta. To se odražava i u brojkama: segment privatnog bankarstva Erste grupe upravlja, zahvaljujući znatnom proširenju svoje baze klijenata, imovinom vrijednom oko 15 milijardi eura.

Tokom posljednjih deset godina, domaćinstva u centralnoj i istočnoj Europi zabilježila su značajan rast lične imovine, koja se u nekim zemljama udvostručila i čak utrostručila. Međutim, regija je još daleko od nivoa koje se bilježe u zapadnoj Evropi, gdje se akumulacija imovine odvijala tokom znatno dužeg vremenskog perioda.

"Ovo sugeriše da preostaje još dovoljno prostora za ujednačeniji rast prema višim stopama u regiji CIE, i upravo je to naša uloga: da pomognemo svojim klijentima da stvaraju i osiguraju imovinu, čak i u izazovnom ekonomskom okruženju. Ovu nagradu vidimo kao znak da smo na pravom putu," zaključuje Ipković.

Bonus video: