Esnafska udruženja nezadovoljna: Država ne razumije ribare

“Mi uredno plaćamo poreze, ali, nemamo osiguranje. To nije pošteno, baš kao i to što inspektorka za ribolov kontroliše samo nas sa dozvolama”
3 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2014. 19:13h

Oporezivanje svih ribara, dugovi za doprinose, nelojalna konkurencija na pijacama, visoka cijena goriva, nepostojanje adekvatnih vezova, a iznad svega ignorantski stav ministra poljoprivrede Petra Ivanovića, glavni su problemi ribara koji plaćaju porez državi, rečeno je juče na sastanku Marka Kisea i Dragoljuba Bajkovića, predsjednika Udruženja profesionalnih ribara na moru Crne Gore i Udruženja ribara „Bar“.

Njih dvojica i Dalibor Pavićević iz Kiseovog Udruženja ističu da dozvole za ribolov ima manje od 130 preduzetnika i preduzeća, a najmanje hiljadu nelegalnih ribara radi između Ulcinja i Herceg-Novog.

Ribari se bune i zbog PDV-a od 19 posto na svježu ulovljenu ribu, koji je isti kao za uvezenu smrznutu ribu i onu koju nakupci prodaju na pijacama

“Mislimo da ima 110 dozvola, a samo 17 preduzetnika i desetak preduzeća su poreski obveznici. Ne možemo reći tačno koliko je dozvola, jer ako pogriješimo, ministar će nas nazvati lažovima, a tog podatka i dalje nema na sajtu ministarstva i pored ranijih obećanja”, rekao je Pavićević.

Kise ukazuje da su neplaćeni doprinosi za više godina teg oko vrata ribarima i poziva državu da ih ili otpiše ili da ih sama pokrije. Poseban problem su 80 ribara sa dozvolama, koji se nisu prijavili da plaćaju porez i sada su na evidenciji ZZZCG koji ih zdravstveno osigurava.

Ignorantski stav ministra: Kise i Bajković

“Mi uredno plaćamo poreze, ali, nemamo osiguranje. To nije pošteno, baš kao i to što inspektorka za ribolov kontroliše samo nas sa dozvolama”, rekao je Bajković.

Ribari se bune i zbog PDV-a od 19 posto na svježu ulovljenu ribu, koji je isti kao za uvezenu smrznutu ribu i onu koju nakupci prodaju na pijacama. Traže stopu od sedam posto, da bi riba bila dostupnija domaćim kupcima, a isti PDV žele i za uvoz brodova i opreme. Traže i regresiranu cijenu goriva da bi mogli da izvoze ribu.

“Niko ne vodi računa da mi ne možemo da radimo svaki dan, maksimalno je prema dozvoli 120 dana, a u praksi mnogo manje, mi zavisimo od vremena”, rekao je Pavićević.

Razgovor ili će riba ispred Vlade

“Sve su ugasili u Crnoj Gori, pa žele i ribarstvo, da i to prodaju strancima, ali će se prevariti”, kaže Bajković.

Ako država i dalje ostane nijema, Kise je kao moguće mjere najavio i blokiranje ulazaka kruzera u Boku, brodova sa automobilima u Luku Bar.

“Ljepše je da sjednemo za sto i da pričamo o problemima, nego da izbacimo pola tone ribe ispred zgrade Vlade”, kažu ribari.

Bonus video: