EU protiv Vladinog programa ekonomskog državljanstva

Iz ambasada evropskih država sugerisano da ne žele da razna sumnjiva lica dođu do pasoša Crne Gore i tako im se omogući lagani ulazak u zemlje EU
126 pregleda 1 komentar(a)
Aivo Orav, Duško Marković, Foto: Twitter/VladaCG
Aivo Orav, Duško Marković, Foto: Twitter/VladaCG
Ažurirano: 18.04.2018. 13:35h

Vladin program ekonomskog državljanstva “tapka u mjestu” više od 10 mjeseci jer se nekoliko ambasada evropskih država protivi namjeri izvršne vlasti da daje crnogorske pasoše strancima, jer ne žele da razna sumnjiva lica dođu do pasoša Crne Gore i tako im se omogući lagani ulazak u zemlje EU. Ove informacije su nezvanično potvrđene “Vijestima” iz diplomatskih izvora.

“Vijesti” su od Ministarstva održivog razvoja i turizma, koji rukovodi izradom programa, tražile odgovor na pitanje da li je cijeli posao stopiran zbog stava stranih diplomata, ali nije odgovoreno na to pitanje. Nije odgovoreno ni na pitanja da li je Komisija započela proces kreiranja predloga programa ekonomskog državljanstva koji treba da se dostavi Vladi na razmatranje i kada će on biti završen, kao i ako kreiranje programa nije počelo zašto se kasni.

Iz tog Vladinog resora je nezvanično objašnjeno da nemaju šta da kažu u odnosu na posljednje informacije koje su saopštili. Posljednje informacije, kada je zaključen drugi javni poziv u julu prošle godine, su bile da će nadležna Komisija u narednom periodu razmotriti dostavljene modele i kreirati predlog programa koji će biti dostavljen Vladi na razmatranje i usvajanje.

Ministarstvo je dva puta raspisivalo javni poziv za izradu programa ekonomskog državljanstva. Prvi je bio krajem 2016. godine i on je poništen u februaru prošle godine jer, kako je objašnjeno iz tog resora, kompanije koje su dostavile ponude nijesu ispunile uslove. Na prvi javni poziv ponude su dostavili konzorcijum kojeg čine britanske kompanije Henley and partners Government Services i Fragomen LLP, kao i kineska Shanghai Overseas Chinese Exit-Entry Services. Drugi prijavljeni bio je kandsko-američki konzorcijum Arton-Ipsa.

Drugi javni poziv raspisan je 7. juna prošle godine i za taj posao je pristiglo sedam ponuda. Zvanično nikada nije saopšteno ko je dostavio ponude, ali su “Vijesti” iz nezvaničnih izvora iz Vlade dobile imena. To su konzorcijum britanske kompanije Henley and partners Government Services i Fragomen LLP, kanadski Arton capital, kanadski APX, Shangha i oversize i kiparski ATS.

Drugim javnim pozivom je definisano da ponuđač dostavlja pisanu izjavu da crnogorska Vlada može da koristi predloženi koncept integralno ili njegov dio, bez posebne saglasnosti i bez plaćanja naknade. To je suštinska razlika u odnosu na prvi poziv kojim je bilo definisano da se cijeli posao dodijeli kompaniji koja bi to radila. U prvom pozivu jasno je bilo definisano šta program treba da sadrži, zatim da će Vlada donijeti odluku o izboru ponuđača i ovlastiti komisiju da počne pregovore sa izabranim ponuđačem. Bilo je predviđeno da ugovor sa izabranim ponuđačem bude potpisan na 36 mjeseci, njegova revizija svakih 12 mjeseci i mogućnost produženja za najviše 36 mjeseci pod uslovima definisanim ugovorom.

Pasoš dobijali i sumnjivi - Dahlan i Šinavatra

Vlada je krajem jula 2016. godine usvojila odluku o postupku izbora ponuđača za izradu i realizaciju posebnog programa ekonomskog državljanstva i odlučila da krene u taj posao. Posljednjih godina na predloge Vlade i predsjednika dijeljeni su crnogorski pasoši, čak i osumnjičenim za krivična djela u svojim zemljama.

Među “poznatim Crnogorcima” su bivši palestinski ministar Muhamed Dahlan kojeg palestinske vlasti sumnjiče za pronevjeru više stotina miliona iz državnih fondova, kao i bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra koji je u toj državi osuđen za korupciju.

Bonus video: