Evropska komisija: Istražujte sumnjive transakcije

U EK smatraju da informacioni sistem Uprave za sprečavanje pranja novca mora biti ažuriran
58 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2012. 18:10h

Oblast protoka kapitala i plaćanja je u Crnoj Gori osnovno liberalizovan, ali su neophodni dalji koraci kako bi se ta regulativa dodatno uskladila sa standardima Evropske unije (EU), ocjenjuje Evropska komisija (EK) u posljednjem Izvještaju o napretku.

“Nije zabilježen napredak regulative u sistemu slobodnog kretanja i kapitala ili platnom sistemu”, zaključuje EK o toj oblasti tokom posljednje godine.

Neki napredak, kako se dodaje, zabilježen je u dijelu borbe protiv pranja novca, s obzirom na usvojene amandmane zakona koji tretira tu oblast u februaru.

“Novi set inicijativa protiv pranja novca će zahtijevati dodatne izmjene i dopune postojećeg zakonodavstva i jačanje administrativnog kapaciteta”, navodi se u Izvještaju i podsjeća na memorandum o saradnji i razmjeni podataka između Ministarstva finansija, Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, Centralne banke i Komisije za hartije od vrijednosti. Na čelu Uprave je sada Predrag Mitrović, CBCG Radoje Žugić, a KHOV Zoran Đikanović.

EK zamjera što Uprava policije nije dio tog memoranduma što se može pokazati pogrešnim.

“Policija nije dio tog memoranduma i postojeći aranžman primanja informacija sumnjivih transakcija od Uprave za sprečavanje pranja novca troši vrijeme i odlaže finansijske istrage”, upozoravaju iz EK.

Zamjera se i to što je mali broj izvještaja o sumnjivim transakcijama i računima sa velikim tokom dokumenata, čiji je broj procijenjen na 300.000 godišnje.

“Od 34 izvještaja o sumnjivim transakcijama u periodu od septembra 2011. do marta 2012. godine, njih 24 dolaze iz bankarskog sektora. Bilo je vrlo malo uvjeravanja za pranje novca”, navodi se u Izvještaju.

U EK smatraju da informacioni sistem Uprave za sprečavanje pranja novca mora biti ažuriran da bi njen posao bio što efikasniji. Potrebno je, kako su istakli, da se ustanovi jasna politika informacionog sistema, uključujući plan ažuriranja podataka i održavanja postojeće opreme, kao i dobijanje softvera za analizu podataka i dodjelu novca iz državnog budžeta.

“Od 34 izvještaja o sumnjivim transakcijama u periodu od septembra 2011. do marta 2012. godine, njih 24 dolaze iz bankarskog sektora"

“Administrativni kapaciteti nadzornih institucija za sprečavanje pranja novca moraju biti poboljšani. Takođe, dodatni napori su potrebno kako bi se unaprijedila svijest o potrebi adekvatnog sprovođenja pravila u borbi protiv pranja novca i poboljšala saradnja između Uprave, nadzornih organa i sektora kako bi se ta regulativa dodatno unaprijedila”, navodi se u Izvještaju.

Ubrzati borbu protiv pranja novca

Kompletno usklađivanje sa standardima EU, što se tiče platnog sistema i jačanja administrativnih kapaciteta, uglavnom u području borbe protiv pranja novca, treba dodatno da se ubrza, poručuju iz EK.

“Što se tiče borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, pripreme su još u relativno ranoj fazi. Veliki napori su potrebni za sprovođenje zakona, poboljšanje međuagencijske koordinacije i uspostavljanja vidljivih rezultata u borbi protiv pranja novca i finansijskog kriminala”, zaključuje se u Izvještaju.

Bonus video: