"Exploring": Nijesmo dobili ni deseti dio od 5,6 miliona

“Podaci 'uvaženih odbornika' nijesu tačni, a to što govore, biće predmet posebnog postupka”
254 pregleda 0 komentar(a)
građevinci, Foto: Shutterstock
građevinci, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.10.2015. 14:50h

Povodom teksta "Pod lupom posao od 120 miliona eura", koji je objavljen 27. septembra u "Vijestima" reagovali su iz preduzeća "Exploring" DOO Nikšić. Njihovo reagovanje "Vijesti" prenose u cjelosti.

"U dijelu teksta pod naslovom 'Firmi Ekspoloring za projekat isplaćeno 5,6 miliona eura' podatke ste navodno dobii od članova Skupštinske komisije za praćenje realizacije projekta tretmana otpadnih voda Đorđija Vujovića i Mijomira Pejovića, koji su pozvali specijalnog tužioca da preispita slučaj. Hajde da zanemarimo činjenicu da dva poluobrazovana odbornika ne znaju ni da navedu tačan naziv naše firme, što opet navodi na indiciju da oni ne umiju ni protumačiti bilo kakav izvještaj. Ovim putem, s obzirom na to da je u pitanju dignitet naše firme, i mi pozivamo tužilaštvo da se pozabavi ovim slučajem, jer olako date proizvoljne ocjene ne koriste nikome, a značajno štete našoj firmi.

Dakle, naziv naše firme je 'Exploring' doo Nikšić, ona je višelicencirana firma i najveći dio projekta iz hidrotehnike na primorju je ona uradila. To se lako može utvridti uvidom u projekte koji su rađeni zadnjih godina na primorju.

Međutim, neuki i polupismeni odbornici koji su zahvaljujući, ne svom znanju, nego pripadnosti pojedinim strankama, došli u situaciju da daju paušalne ocjene o svemu i svačemu, ali moraju da znaju da se ugled neke firme ne može srušiti proizvoljnim ni netačnim informacijama.

“'Exploring' interesuje samo njen odnos sa 'WTE Otpadne vode Budve', a ne te firme i Opštine”

Šta je radila Opština, kakve je donosila odluke Skupština te Opštine, čiji su 'ugledni odbornici' davali izjave, to nas ne zanima, kao što nas ne zanima šta je radila skupštinska komisija čiji su Vujović i Pejović članovi. Nas interesuje da se utvrdi da li smo mi radili zakonito, a tvrdimo da jesmo, zatim da li su ugovori koje smo zaključivali bili valjani u građevinskom smislu, i da li smo naplatili samo ono što smo uradili.

Podaci koje su iznijeli 'uvaženi odbornici' nijesu tačni, a to što govore iz neznanja ili eventualne namjere, biće predmet posebnog postupka. Javnosti radi, ističemo da svi podaci koji su navedeni u članku, posredstvom izjava Pejovića i Vujovića, nijesu tačni, bar kada se radi o firmi 'Exploring'. Zbog toga redakciji "Vijesti" dostavljamo podatke koji demantuju sve nesitine 'budvanskih eksperata'. Treba malo više znanja i pameti pa proučiti pojedine izvještaje. Malo više pameti, jer da je skupštinska komisija radila onako kako treba, ne bi bilo budvanskih afera.

Pri tome da nešto nauče i imenovani - odnos između Opštine i 'WTE Otpadne vode Budve' ovu firmu ne interesuje. Interesuje je odnos između nje i 'WTE Otpadne vode Budve'.

Konkretno, u članku se navodi da su građani Budve našoj firmi platili 5,6 miliona eura za projektovanje. Evo konkretne ponude - sve preko ugovorenih radova za projektovanje za zadnjih pet godina, koje je naša firma naplatila, a tvrdimo da to nije ni deseti dio, nudimo da poklonimo "uvaženim odbornicima". Imamo i drugu ponudu, sve preko 50.000 eura, za projekte Jaz, Prijevor i Svinjište (oni tvrde da je plaćeno 167,759 eura), nudimo ovim licima. Neka uvažena gospoda odaberu, a nudimo im i jednu i drugu ponudu.

Znanje, odnosno neznanje ovih lica najbolje se vidi iz toga kako tretiraju izradu DUP-a, koji je "sadržajniji i sveobuhvatniji i ne košta više od 15.000 eura" . To je prosto začuđujuće, ali uopšte nas ne iznenađuje, jer neznanju nikad kraja. Ako nije neznanje, onda su izjave 'uvaženih odbornika' naručene, dakle imaju svoju svrhu. Kakvu, mi to ne znamo, niti nas interesuje. Ponovo pozivamo da bilo koje tužilaštvo analizira naš rad, ali isto tako i da utvrde što je 'nesrećna' Komisija za praćenje realizacije projekta tretmana otpadnih voda radila sve ovo vrijeme. Nemamo podatak da li je za svoj 'stručni' rad Komisija dobijala bilo kakve nadoknade, a bilo bi interesantno da se i taj podatak utvrdi.

Gospodo odbornici, krenuli ste pogrešnim pravcem, pucali u pogrešnu metu, što vas može koštati. Drugi put, kada nešto ne znate, pitajte onog ko zna. Neznanje može biti opasno, posebno za one koji misle da sve znaju", piše u reagovanju koje potpisuje pravni zastupnik "Exploringa" advokat Dragomir Ćalasan.

Bonus video: