Fab lajvu 20 odsto od svih Savićevih ugovora

Osnovni sud u posebnom postupku treba da utvrdi tačan iznos njegovih dugovanja u skladu sa ugovorima i transferima koje je imao protekle dvije godine
199 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2012. 22:28h

Privatna firma Fab lajv, zvanično u vlasništvu biznismena Jovana Popovića, još jednom je “predribrala” pred sudom proslavljenog crnogorskog fudbalera Stefana Savića, odbrambenog fudbalera italijanske Fiorentine.

Viši sud u Podgorici, kao drugostepeni, postupajući po žalbi Savića, potvrdio je presudu Osnovnog suda od 30. aprila ove godine. Njome je odbijen tužbeni zahtjev fudbalera protiv podgoričke firme Fab lajv kojim je tražio da se Ugovor o stipendiranju, finansiranju i regulisanju međusobnih prava i obaveza, između njih, proglasi ništavnim.

U narednih 20-ak dana će ova presuda i formalno postati pravosnažna. Osnovni sud će u posebnom postupku utvrditi tačan iznos njegovih dugovanja, pa kada taj postupak bude okončan moraće da “odriješi kesu” i isplati procenat Fab lajvu od svih vrijednih transfera realizovanih protekle dvije godine.

U članu pet Ugovora o stipendiranju navodi se da Fab lajvu, kao “davaocu stipendije pripada 20 odsto prihoda koje stipendista ostvari prelascima iz jednog kluba u drugi i prihoda koje ostvari pružajući marketing usluge bilo kojoj firmi ili za bilo koji proizvod, za sve vrijeme aktivnog igranja fudbala”.

Fab lajv skoro dvije godine tereti Savića jer im nije isplatio predviđeni procenat od prihoda ostvarenog prelaskom iz kluba BSK iz Borče u FK Partizan tokom 2010. godine. Ugovor sa Partizanom uvijek je bio tajna, a mediji su spekulisali da je "parni valjak" navodno platio 400.000 eura, i još "40 odsto od sljedeće prodaje kad god bila".

Jedan od najtalentovanijih domaćih fudbalera prošlu sezonu je odigrao u Mančester sitiju, prvaku Engleske, a od ove godine igra u italijanskoj Fiorentini.

Iz Fab lajva su 2008. godine pristali da finansijski pomognu Saviću da bi mogao iz Crne Gore da ode u Borču da igra fudbal. Sa članovima njegove porodice u maju 2008. sačinjen je ugovor o stipendiranju i finansiranju. Kada je stekao punoljetstvo, Stefan je u septembru 2009. potvrdio svoje obaveze potpisujući aneks tog ugovora.

Od druge polovine maja 2008. do 2010. godine i prelaska iz BSK u Partizan, Fab lajv je Saviću na račun mjesečno uplaćivao 400 eura na ime troškova hrane, smještaja, školarine, liječenja u slučaju povrede...

Ovlašćeni predstavnik Fab lajva Nela Anđušić kazala je juče “Vijestima” da su dobili presudu Višeg suda koja je potvrdila prvostepenu presudu i odbila Savicevu zalbu na presudu Osnovnog suda.

“U presudi se navodi da je iz cjelokupnog činjeničnog stanja utvrđeno da Ugovor koji je zaključen između Fab lajva i fudbalera ni po jednoj odredbi zakona nije ništav te da je kao takav punovažan i proizvodi pravna dejstva”, navela je Anđušić.

Ona je napomenula da je Fab lajv tužio Savića jer nije želio da poštuje ugovorne obaveze “nakon što je počeo zaključivati ugovore i transfere sa poznatim svjetskim klubovima, i nakon što je vansudski to dugo vremena odbijao slušajući svoje menadžere.

Anđušić je dodala da se upravo ova presuda čekala u drugom postupku u Osnovnom sudu kod sudije Ane Perović-Vojinović.

“To će biti najbolji dokaz da preduzeću Fab lajv pripada dio od Savićevih transfera. Presuda Viseg suda za Fab lajv nije iznenađujuća jer smo upravo ovakvu očekivali s obzirom na to da je za nas od početka jasno da je fudbaler i moralno, i zakonski dužan isplatiti ugovoreni procenat firmi koja je svakog mjeseca uredno plaćala stipendiju na njegov račun i da je ugovor potpisan u skladu sa zakonom i iz najboljih namjera”.

“Ističemo jedino žaljenje što se Stefan Savić kao veliki talenat i dobar fudbaler prema svojim obavezama ponio tako da se one moraju potvrđivati u sudskim procesima i što neko takav svoje fudbalske honorare troši na sudske troškove i pogrešne menadžere”, zaključila je Anđušić.

Peličić bez komentara

Dugogodišnji menadžer Stefana Savića Žarko Peličić, juče nije želio da komentariše presudu Višeg suda. Peličić je prošle godine "Vijestima" objasnio da je Fab lajv Saviću isplatio ukupno 10.000 eura na ime troškova za hranu, smještaj, školarine...

Galerija

Bonus video: