Fidelity predlaže izmjenu moratorijuma: Automatski stopirati otplatu svih kredita

"Ako klijent u roku od deset dana od objavljivanja ovog obaveštenja ne odbije navedenu ponudu, smatraće se da prihvata moratorijum bez bilo kakve obaveze odlaska u banku"
13666 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 20.03.2020. 12:24h

Konsultantska firma Fidelity pozvala je guvernera Centralne banke Crne Gore, Radoja Žugića da izmijeni CBCG odluku i moratorijumu na kredite.

Iz Fidelity consulting predlažu da svim građanima bude automatski stopirana otplata kredita.

Oni koji žele da nastave da otplaćuju kredit o tome bi obavijestili banku.

"Uvažavajući napore CBCG da, zajedno u saradnji sa komercijalnim bankama, mikro kreditnim institucijama i IRF odloži otplatu kredita kompanijama i građanima u Crnoj Gori koji podrazumijeva slanje dopisa klijenata prema banci u kojima imaju kredite, želim da istaknem problematiku prilikom tehničke implementacije ove mjere. Naime, naši najstariji sugrađani nisu u dovoljnoj mjeri digitalno pismeni da pošalju mail finansijskoj instituciju, zbog čega će najveći broj njih poći u banku i fizički dostaviti zahtjev za odlaganje plaćanja obaveza na 90 dana, čime se izložiti kontaktu sa velikim brojem ljudi na putu do banke, u samoj banci i na izlasku iz banke.

Imajući u vidu činjenicu da su naši najstariji sugrađani najugroženija grupa stanovništa, kojima korona virus može ozbiljno ugroziti zdravlje , smatram da bi najbolji način za prevazilaženje ovog tehničkog problema bilo usvajanje principa koje je utvrdila Narodna banka Srbije koji citiram: „Kako bi svoje klijente transparentno i nedvosmisleno informisali, u skladu s navedenim propisima, banke i davaoci finansijskog lizinga dužni su da obaveštenje o ponudi zastoja u otplati obaveza objave na svojim internet prezentacijama, čime će se smatrati da je obaveštenje dostavljeno svim klijentima (dužnicima banke, odnosno primaocima lizinga). Ako klijent u roku od deset dana od objavljivanja ovog obaveštenja ne odbije navedenu ponudu, smatraće se da prihvata moratorijum bez bilo kakve obaveze odlaska u banku. Istekom ovog roka moratorijum počinje da proizvodi pravno dejstvo, ali će dužnici biti u mogućnosti da otplaćuju svoje obaveze.”

"Na ovaj način, štite se ne samo najugroženija grupa stanovništva - naši najstariji sugrađani, već i radnici u komercijalnim bankama koji imaju neposrednu komuniciraju sa klijentima, kao I članovi njihovih porodica.

Nadam se da ćete uvažiti argumentovani prijedlog kojim dodatno čuvamo zdravlje svih građana Crne Gore", navodi se u otvorenom pismu Fidelity consulting.

Bonus video: