"Finance" o dugu Brkovića NLB-u: Pljunuta slika tajkuna s Balkana

Stečajni upravnik Vektre nije imao preciznu informaciju koliko će NLB dobiti od uloženog novca, konstatuju u tekstu
338 pregleda 16 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Brković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.07.2014. 17:26h

Priča Dragana Brkovića je "pljunuta slika" gotovo svih tajkunskih priča s Balkana, objavio je ljubljanski poslovni dnevnik Finance, navodeći podatke o dugovanju od oko 55 miliona eura najvećoj slovenačkoj banci NLB.

“Sljedeće sedmice trebalo bi da bude donijeta odluka hoće li Vektra Aviation Dragana Brkovića otići u stečaj. Dio novca - koji je firma - kćerka NLB-a iz Ciriha Interfinans u godinama krize dala krovnoj kompaniji Vektra Montenegro - navodno je završio u Vektri Aviation. To je jedan od poslova bivše uprave NLB koji se ne može naći na popisu loših kredita. Za taj promašaj vjerovatno neće niko odgovarati, a u banci ne žele ništa da komentarišu”, navode u tekstu.

Povjerioci jednog od crnogorskog biznismena Brkovića, kuma premijera Mila Đukanovića, dvije i po godine čekaju da se sudski utvrde njihova potraživanja i da na kraju dobiju uloženi novac. Jedan od većih povjerilaca je grupa NLB, odnosno njene firme-kćerke Interfinans iz Švajcarske i NLB Montenegro; ova druga je (pored NLB) dio potraživanja preuzela od banke iz Ciriha. Grupa NLB je Brkovićevim preduzećima zajedno posudila 55,5 miliona eura.

U julu 2006. slovenačke novine Večer javile su o 27 miliona eura kredita koji su Brkoviću odobrili Borut Stanič, tada član Uprave NLB-a i Gorazd Jančar iz NLB Interfinansa.

Tim novcem Brković je kupio 59 odsto udjela u HTP Boka, tada najvećoj turističkoj kompaniji u Crnoj Gori, koja je je među rijetkim koja mu nije u stečaju.

“Kada je NLB Vektri posudila dodatni novac, nije poznato, u NLB-u to ne žele saopštiti niti potvrditi nezvaničke informacije Financi da je dio novca koji je od grupe NLB dobila Vektra, potrošen za kupovinu flote aviona firme-kćerke Vektra Aviation. Vođenje firme u 2005, kada je osnovana, preuzeo je tada 24-godišnji sin Dragana Brkovića, Bojan”, navodi list Finance.

“Čekamo odluku suda”, kaže stečajni upravnik Vektre Zdravko Cicmil na pitanje šta će biti sa potraživanjima od Vektre, a nije imao ni preciznu informaciju koliko će NLB dobiti od uloženog novca.

"Ne znamo. Možda samo osiguranja, ali pitanje je i koliko ona vrijede", dodao je Cicmil.

NLB je kredite naknadno osigurala hangarom na aerodromu u Podgorici (koji više ne postoji, ostalo je samo zemljište). Eventualno može računati na hotel u Bečićima (ima dvije zvjezdice, vrednije je zemljište na kojem stoji), zemljište za logistički centar u Baru (to bi se prema informacijama lista Finance zbog strateškog položaja moglo najbolje prodati) i Brkovićevu vilu u naselju Masline u Podgorici.

Prenose da je kompaniju Vektra osnovao 1990. godine, prvo kao uvoznik automobila pežo, a “razvila se pod Đukanovićem ekskluzivnim pravom na izvoz aluminijuma”. Obogatio se i poslovima u KAP-u.

“Razvoj je uz obilje političke potpore Brković nastavio kupovinom “Boke”, avio kompanije Vektra Aviation, privatizacijom preduzeća iz drvoprerađivačke industrije (i Vektra Jakić je jedan od propalih i nedovršenih investicija) i luksuznim inženjerinškim projektima u centru Podgorice”, naveo je Finance.

Iskoristio je sve pravne manevre da odugovlači stečaj

Prvi zahtjev za stečaj Vektre Montenegro, krovnog preduzeća u sistemu, već u decembru 2011. je dala mađarska OTP banka odnosno njena Crnogorska komercijalna banka (CKB) te OTP faktoring.

“Od tada je Brković iskoristio baš sve pravne manevre koje omogućava crnogorsko stečajno zakonodavstvo. Od zahtjeva za isključenje sudija koji su odlučivali o stečaju i isključenju upravnika do promjena planova restrukturiranja preduzeća i predloženih saslušanja zbog nedovršenih vještačkih mišljenja”, prenosi Finance.

Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) zahtijeva isplatu 2,9 miliona eura koje Vektra nije ni uknjižila u svojim bilansima. Saslušanje na sudu za stečaj Vektre Montenegro zakazano je za 29. septembar.

Bonus video: