Finansijski sistem nam je stabilan. Relativno

Iz Centralne banke su kazali da je, na osnovu urađene analize o stanju rizika u fiskalnoj sferi, zaključeno da su pojedine fiskalne ranjivosti i dalje prisutne
3 komentar(a)
euro, novac, Foto: Shutterstock
euro, novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.10.2013. 19:38h

Finansijski sistem relativno je stabilan, ali su prisutni rizici koji se moraju kontinuirano i pažljivo pratiti, kako se stanje ne bi pogoršalo, ocijenjeno je na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost.

„U okviru dnevnog reda sjednice, Savjet je razmatrao analizu fiskalne održivosti u Crnoj Gori sa aspekta uticaja na finansijsku stabilnost, inicijativu Agencije za nadzor osiguranja za izmjenu Odluke o prikupljanju i razmjeni podataka i informacija od značaja za stabilnost finansijskog sistema i inicijativu za unapređenje regulative kojom se uređuje pitanje mjeničnog posl&'1086;vanja“, kaže se u saopštenju.

Iz Centralne banke su kazali da je, na osnovu urađene analize o stanju rizika u fiskalnoj sferi, zaključeno da su pojedine fiskalne ranjivosti i dalje prisutne.

„Savjet je konstatovao da su preduzete fiskalne mjere dale značajne rezultate do kraja septembra 2013. godine, naročito na prihodnoj strani i da bi deficit budžeta za ovu godinu iznosio oko jedan odsto BDP-a, da nije bilo aktiviranja izdatih garancija i izvršnih sudskih presuda“, navodi se u saopštenju.

Savjet je, kao se dodaje, ukazao na potrebu uvođenja dodatnih mjera fiskalne konsolidacije.

"Savjet je razmatrao i sve češće prigovore povjerilaca, posebno privrednih subjekata, koji ukazuju da se u praksi u postupcima naplata po mjenici dešavaju određeni propusti, kao i da postupci izvršenja po mjenici pred sudovima predugo traju, čime se mjenici smanjuje efikasnost”, kaže se u saopštenju iz Centralne banke.

Kako se navodi, Savjet je konstatovao da je pri tome, posebno važno što predugo traju postupci pred privrednim sudovima, “jer budući da su dužničko-povjerilački odnosi među privrednim subjektima finansijski najobimniji, time su i posljedice po ukupan finansijski sistem najveće”.

Saopšterno je da je Savjet zaključio da je neophodno preduzeti sve aktivnosti da se navedeni propusti otklone, "kako oni za koje je neophodno da se otklone izmjenom regulatornog okvira, tako i oni koji mogu da se otklone boljom organizacijom rada sudova".

"Savjet je zaključio, da je finansijski sistem relativno stabilan, ali da su prisutni rizici koji se moraju kontinuirano i pažljivo pratiti, kako se stanje stabilnosti ne bi pogoršalo", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: