"Franović da se izjasni o tužbama"

Prema nezvaničnim informacijama sudski sporovi koje radnici vode protiv Luke Bar su oko 10 miliona
113 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Raspopović, Foto: Arhiva Vijesti
Aleksandar Raspopović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.03.2018. 09:48h

Crnogorska asocijacija malih akcionara (CAMA) obratila se menadžmentu i bordu Luke Bar zahtjevom da preciziraju vrijednost sudskih sporova, pokrenutih od radnika po osnovu razlike u obračunatim koeficijentima cijene rada, a koji navodno iznose čak 10 miliona eura.

“Ta cifra je enormna i blizu je ukupne vrijednosti kompanije na berzi. Ta informacija se smatra cjenovno osjetljivom informacijom u smislu Zakona o tržištu kapitala, člana 92. Stoga je potrebno da se urgentno i javno izjasnite i saopštite više informacija o statusu tužbi, visini tužbenih zahtjeva, trajanju postupka, kao i procjeni ishoda.To da akcionari ne bi bili dovedeni u zabunu, što može da dovede do pogrešnih investicionih odluka za koje bi u krajnjem odgovarao menadžment firme zbog neblagovremenog izvještavanja akcionara i javnosti”, poručio je direktor CAMA Aleksandar Raspopović, u zahtjevu direktoru Luke Zariji Franoviću i bordu direktora.

Luka Bar je jedina kompanija u većinskom državnom vlasništvu koja je prihvatila kodeks korporativnog upravljanja u Crnoj Gori, čime se obavezala na transparentno poslovanje, dobre običaje korporativne kulture i poštovanje prava malih vlasnika.

CAMA smatra da prihvatanjem kodeksa Luka Bar nedvosmisleno daje poruku da menadžment i odbor direktora žele dobre odnose sa akcionarima i da su spremni na uvođenje visokih standarda korporativnog upravljanja.

Raspopović je podsjetio rukovodstvo barske firme i na član 59 kodeksa korporativnog upravljanja koji predviđa da “društvo treba da obezbijedi uslove za brzu, ravnopravnu i efikasnu distribuciju informacija javnosti, i u tom smislu naročito razvije sopstvenu internet stranicu i istu strukturira tako da potencijalni korisnici imaju jasan pregled objavljenih informacija, jednostavno pronalaženje i pristup konkretnim informacijama”. Istim članom Kodeksa se zahtijeva da je neophodno “da definišu i dosljedno sprovode operativne procedure koje omogućavaju objavljivanje informacija na internet stranici društva u najkraćem mogućem roku u odnosu na vrijeme njihovog nastanka”.

“Shodno Zakonu o računovodstvu poslovne knjige moraju da prikazuju poslovanje preduzeća na istinit i sveobuhvatan način, te vas molimo da posvetite dužnu pažnju pravilnom računovodstvenom tretmanu predmetnih sudskih sporova i eventualnih rezervisanja”, naveo je Raspopović u zahtjevu

Bonus video: