Gintašmont: Prodaja Mola i Ramade tek počela, Savana preuzima kad uplati novac

Savanu u ovom poslu zastupa beogradska advokatska kancelarije Stanković i partneri i podgorička advokatska kancelarija Kastratović. Gintaš zastupa advokat Milorad Janjević, a IFC Harrisons Solicitors
369 pregleda 7 komentar(a)
Gintaš, Foto: Savo Prelević
Gintaš, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.07.2016. 08:17h

Proces prodaje šoping centra Mol of Montenegro i hotela Ramada je tek počet i transakcija nije završena niti je plaćena ugovorena cijena, saopštili su “Vijestima” iz turske kompanije Gintašmont.

“S tim u vezi ukazujemo da je zaključen okvirni sporazum i da će se nakon ispunjenja uslova iz ove veoma kompleksne transakcije, kao i nakon plaćanja ukupne dogovorene cijene, izvršiti i prenos prava svojine”, rekli su iz Gintašmonta.

Kupac šoping centra i hotela Ramada je švedski investitor Savana holding koji je za te objekte ponudio 24 miliona eura.

Osnivač švedske Savane je Veselin Mijač, porijeklom iz Crne Gore.

Kako je u utorak objavio londonski portal The Lawyer za realizaciju transakcije pribavljena je saglasnost hipotekarnih povjerilaca, uključujući Međunarodnu finansijsku korporaciju (IFC) i slovenačku NLB Banku.

Savanu u ovom poslu zastupa beogradska advokatska kancelarije Stanković i partneri i podgorička advokatska kancelarija Kastratović. Gintaš zastupa advokat Milorad Janjević, a IFC Harrisons Solicitors.

Beogradski portal E-kapija objavio je da akvizicija obuhvata prenos nepokretnosti, transfer zaposlenih, pokretne imovine, inventara i cjelokupnih poslovnih operacija, uključujući hotelske rezervacije i prenos ugovora o zakupu tržnog centra, pribavljanje odobrenja za obavljanje hotelske djelatnosti, kao i prenos ugovora o osiguranju.

Savana je građevinska i kompanija za upravljanje nekretninama. Mijač je firmu osnovao 1983. godine i u početku se uglavnom bavila izgradnjom velikih poslovnih zgrada širom Švedske.

Hotel Ramada je prethodnih par mjeseci u centru pažnje javnosti zbog sumnje u zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe.

Vlada i Ministarstvo održivog razvoja i turizma prošle godine su kompaniji Gintašmont dodijelili državnu pomoć od 15,5 hiljada eura i omogućili joj da 478,35 hiljada eura duga za poreze i doprinose na lična primanja izmiri na rate.

Vlada je i u martu 2014. godine dozvolila turskoj kompaniji da dospjele poreske obaveze za zaposlene do 17. marta te godine od 483,7 hiljada eura plati u 24 jednake mjesečne rate.

Bonus video: