Glavni ekonomista više nije potreban Centralnoj banci

Poslovi koje je do sada obavljao glavni ekonomista preneseni su na viceguvernera za finansijsku stabilnost i platni promet
137 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2013. 21:58h

Centralna banka (CBCG) odlučila je da ukine poziciju glavnog ekonomiste koju je pokrivao Nikola Fabris do izbora za viceguvernera za finansijsku stabilnost i platni promet u maju ove godine.

Informacija o ukidanju tog mjesta objavljena je zvanično u Službenom listu od 31. maja u Odluci o izmjenama i dopunama Statuta vrhovne monetarne institucije. Izmjenama je predviđeno da guverner propise i akte koje je do sada mogao da prenese u nadležnost glavnog ekonomiste sada prenese na izvršnog direktora. Poziciju izvršnog direktora pokriva Radoica Luburić.

Analize o makroekonomskim pokazateljima države će da radi viceguverner Fabris.

“Poslovi koje je do sada obavljao glavni ekonomista preneseni su na viceguvernera za finansijsku stabilnost i platni promet, osim sektora za IT kojim rukovodi direktor sektora. Sektor za IT se nalazi u organizacionoj strukturi izvršnog direktora, ali je u domenu funkcionisanja i razvoja informacionog sistema odgovoran i guverneru”, objašnjeno je „Vijestima” u vrhovnoj monetarnoj instituciji.

Glavni ekonomista se starao o prikupljanju i obradi podataka za makroekonomske analize, uključujući monetarne, fiskalne, finansijske i platnobilansne analize

Na taj način, objašnjeno je iz CBCG, obezbjeđuje se da se poslovi koji su bili u nadležnosti glavnog ekonomiste i dalje organizuju i obavljaju saglasno zakonu, pri tom doprinoseći daljoj racionalizaciji troškova poslovanja CBCG.

Glavni ekonomista se starao o prikupljanju i obradi podataka za makroekonomske analize, uključujući monetarne, fiskalne, finansijske i platnobilansne analize. U nadležnosti su mu bili operativni poslovi za ostvarivanje funkcije finansijske stabilnosti, priprema nacrta politike CBCG i davao je savjete guverneru i viceguvernerima o makroekonomskim i monetarnim pitanjima koje radi vrhovna monetarna institucija.

U nadležnosti glavnog ekonomiste bila je priprema izvještaja o stabilnosti finansijskog sistema u saradnji sa viceguvernerom za finansijsku stabilnost i platni promet; izvještaj o pitanjima stabilnosti cijena, izvještaj o makroekonomskim kretanjima i monetarnim, fiskalnim, finansijskim i platnobilansnim analizama, nacrt preporuka koje se daju Vladi u oblasti ekonomske politike, nacrt projekcije platnog bilansa Crne Gore i bilten CBCG.

Iz CBCG su objasnili da je u obavljanju tih poslova glavni ekonomista koordinirao organizacionim djelovima CBCG u čijem djelokrugu su poslovi istraživanja i statistike i informacione tehnologije.

Prije zvanične odluke o ukidanju mjesta glavnog ekonomiste za tu funkciju su najozbiljniji kanidati bili zaposleni iz te institucije Marijana Mitrović - Mijatović i Zorica Kalezić. Mijatović je direktor Sektora za istraživanje i statistiku, a Kalezić je savjetnik u tom sektoru.

Guverner Milojica Dakić nedavno je u Skupštini, kada je obrazlagao odluku da predlože Fabrisa za viceguvernera, saopštio da će preispitati poziciju glavnog ekonomiste u cilju dalje racionalizacije troškova.

Posljednjom odlukom o ukidanju mjesta glavnog ekonomiste završene su rotacije u vrhu menadžmenta u CBCG, koje su počele u decembru prošle godine kada je tadašnji guverner Radoje Žugić postao ministar finansija. Žugićevo mjesto preuzeo je Milojica Dakić koji je do tada bio viceguverner za finansijsku stabilnost i platni promet, gdje ga je Fabris zamijenio.

U menadžmentu CBCG su i četiri člana Savjeta Srđa Božović, Asim Telaćević, Milivoje Radović i Milorad Jovović.

Galerija

Bonus video: