Glavni problem je loše planiranje tendera

Revizija rađena u šest zemalja i to u Crnoj Gori, Srbiji, BiH, Makedoniji, Kosovu i Albaniji
65 pregleda 1 komentar(a)
Senat DRI, Foto: Skupština Crne Gore
Senat DRI, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 15.02.2018. 16:12h

Sveukupni problemi u sistemu javnih nabavki u zemljama Zapadnog Balkana mogu se povezati sa lošim planiranjem i lošom pripremom procesa javnih nabavki.

To je zaključak Revizije uspjeha na temu javnih nabavki koja je paralelno sprovedena u šest država Zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija) uz podršku Evropskog revizorskog suda i Kancelarije za reviziju Švedske.

Zbirni izvještaj je juče objavila Državna revizorska institucija.

Kako je konstatovano, revizija je pokazala da nedostatak procjene budućih potreba na valjan i blagovremen način i nedostatak pripreme jasne tenderske specifikacije predstavlja uzrok mnogih problema koji se javljaju u kasnijoj fazi. Iz tog razloga se javljaju kašnjenja, pogrešne isporuke, neodgovarajuće snabdijevanje roba, poništavanje tendera...

“Kašnjenja u procesu kasnije dovode do hitnih nabavki kojima nedostaje transparentnosti i koje nijesu ekonomične. Ponuđači koji ne dobiju priliku da učestvuju na tim tenderima kasnije se žele, pa se postupci poništavaju što dalje prouzrokuje kašnjenja”, konstatovano je u izvještaju.

Ukazuje se da iste greške ponavljaju iz godine u godinu, te da bi poboljašano planiranje i monitoring i praćenje moglo stvoriti osnovu za efikasniji i isplativiji sistem javnih nabavki.

Član Senata DRI Branislav Radulović ”Vijestima” je kazao da je cilj te revizije bio da se dodatno unaprijede profesionalni kapaciteti vrhovnih državnih revizja regiona u vršenju ove tiplogije revizije.

“DRI je izvršila j reviziju “Planiranje nabavki medicinske opreme” koja je sprovedena kod Ministarstva zdravlja, Fonda zdravstva, Kliničkog centra CG, Agencije za ljekove i sedam javnih zdravstvenih ustanova. Izdato je ukupno 17 preporuka o čijoj su realizaciji subjekti revizije dužni izvijestiti do šestog marta ove godine”, rekao je Radulović.

Prema njegovim riječima, zbirni izvještaj, koji je objavljen pod okriljem Zajedničke radne grupe za revizijske aktivnosti predstavlja najveći projekat te vrste ikada sproveden u ovoj regiji.

“Predsjednik Evropskog revizorskog suda Klaus-Heiner Lehne je istakao da je ovaj projekat doprinio povezanosti između vrhovnih revizorskih institucija, te je stvorio regionalnu mrežu koja će zasigurno opstati”, kazao je Radulović.

Bonus video: