Glenkor u užem izboru za Helenik

Kompanija koja kupi većinski udio u Heleniku, imaće kontrolu i nad crnogorskim Jugopetrolom
216 pregleda 1 komentar(a)
Helenik rezervoari Solun, Foto: Shutterstock.com
Helenik rezervoari Solun, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.07.2018. 14:54h

Britanska kompanija Glenkor enerdži i švajcarski Vitol Hodling ušli su u uži izbor za kupovinu većinskog paketa akcija (50,1 odsto) grčkog Helenik Petroleuma, koji je većinski vlasnik Jugopetrola.

“Nakon potpisivanja relevantnog ugovora o povjerljivosti, kvalifikovani investitori će dobiti dokumente iz faze B i dobiće pristup virtuelnoj sobi podataka gdje će im se prenijeti podaci i informacije o Helenik Petroleumu (HELPE)”, navedeno je u obavještenju grčkog državnog Fonda za razvoj aktiva (HRADF).

Akcije Helenika zajedno prodaju grčka država (20 odsto), odnosno HRADF i Panevropski naftni i industrijski holding (30,1 odsto).

U jednoj od najvećih prodaja imovine u okviru mjera za dobijanje međunarodnih paketa pomoći Grčkoj od 2010. godine, osim nekadašnjeg partnera Kombinata aluminijuma (KAP) Glenkora, interesovanje za udio u Heleniku u prvoj fazi tendera pokazali su bili i iračka Alrai group holdings ltd, zatim konzorcijum arapskih kompanija Carbon Asset Management DWC-LLC i Alshaheen group, kao i britanska Gupta Family.

Kompanija koja kupi većinski udio u Heleniku, imaće kontrolu nad crnogorskim Jugopetrolom, u kojem Helenik sada ima 54,35 odsto akcija.

Glenkor je poznat crnogorskoj javnosti po ugovorima o kupovini aluminijuma iz bivšeg državnog KAP-a, što je nastavljeno i nakon privatizacije KAP-a krajem 2005. godine, pa sve do pokretanja stečaja u julu 2013. godine. Glenkor je sada multinacionalna kompanija koja osim metalima, trguje i derivatima, žitaricama i drugom berzanskom robom.

Helenik je treća po veličini evropska rafinerija nafte na osnovu tržišne vrijednosti od 2,2 milijarde eura. Panevropski naftni i industrijski holding posjeduje 45,5 odsto akcija Helenika, a grčka Vlada 35,5 odsto. Helenik je većinski vlasnik Jugopetrola od kraja 2002. godine, kada je paket akcija kupio za 65 miliona eura. Izostala je dokapitalizacija Jugopetrola, kojoj su se protivili predstavnici fondova zajedničkog ulaganja.

Jugopetrol je u 2017. godini ostvario jedan od najboljih rezultata u posljednjih nekoliko godina, sa neto dobiti od 7,63 miliona eura, što je u odnosu na prethodnu godinu više 52 odsto. Menadžment kompanije je akcionarima za isplatu dividende opredijelio oko 4,5 miliona eura, odnosno 0,97 eura po akciji iako su manjinski akcionari tražili 1,21 euro. Međutim, voljom većinskog vlasnika Jugopetrola, Helenik Petroleuma nije prihvaćen zahtjev slovenačke kompanije Adriatic Slovenica, kojom gazduje slovenačka KD grupa, da se podijeli dodatna dividenda vlasnicima.

Argumenti menadžmenta za manji iznos dividende predložen za usvajanje Skupštini akcionara, su da je u toku investicioni projekat rekonstrukcije benzinskih stanica i da vode računa o likvidnosti kompanije. Projekat rekonstrukcije benzinskih stanica vrijedan je 17 miliona eura, a treba da se realizuje do 2020. godine.

Bonus video: