Gojković: Sertifikacija bi doprinijela pravilnom i održivom gazdovanju šumama

“Sada se već dosta radi na održavanju i korišćenju šuma na pravilan način, tako da se uspostavio sistem dobrog gazdovanja šumama. Naravno, u poslu uvijek ima nedostataka i može se uvijek popravljati stanje”, poručio je Gojković.
175 pregleda 0 komentar(a)
CZIP, životinje, crnogorske šume, Foto: Printscreen (YouTube)
CZIP, životinje, crnogorske šume, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 29.10.2016. 12:07h

Proces sertifikacije šuma u Crnoj Gori doprinio bi pravilnom i održivom gazdovanju šumama, a time i dobijanju konkurentnih proizvoda koji bi mogli biti plasirani na strano tržište, saopštio je izvršni direktor beranskog Šumsko-industrijskog kombinata (ŠIK) Polimlje, Milovan Gojković.

“Ono što bi trebalo uraditi, a što je praksa u cijelom svijetu i što su sve zemlje u regionu uradile, jeste započeti proces sertifikacije šuma po FSC ili nekom drugom srodnom standardu. To automatski znači pravilno i održivo gazdovanje šumama, a samim tim će se dobiti dobri i konkurentni proizvodi koji se mogu sigurno plasirati na strano tržište”, rekao je Gojković za Glasnik Privredne komore (PKCG).

On je kazao da su šumarstvo i drvoprerada dva neraskidivo vezana sistema, ali i da se zbog situacije s kraja prošlog vijeka, kada su dobrim dijelom proizvodni kapaciteti u Crnoj Gori ugašeni ili su radili smanjenim kapaciteom, šume nijesu pravilno održavale i razvijale.

“Sada se već dosta radi na održavanju i korišćenju šuma na pravilan način, tako da se uspostavio sistem dobrog gazdovanja šumama. Naravno, u poslu uvijek ima nedostataka i može se uvijek popravljati stanje”, poručio je Gojković.

On je saopštio da je ŠIK Polimlje, koji zapošljava 120 radnika, potpuno modernizovana fabrika sa proizvodnim programom koji se plasira na zapadnoeveropsko tržište u skladu sa tržišnim zahtjevima i standardima.

Gojković je naveo da proizvodni program fabrike čine furniri i proizvodi od furnirskih ploča, kapaciteta preko tri hiljade metara kubnih, kao i bukovi pareni i sušeni elementi bazirani na rezanju najkvalitetnije bukove sirovine koja se obezbjeđuje iz vlastitog šumarstva i nabavkom sa šireg područja sjeverno-istočnog dijela Crne Gore.

Godišnja proizvodnja ŠIK Polimlja, prema njegovim riječima, iznosi oko tri hiljade metara kubnih raznih furnirskih ploča i oko 2,5 hiljada metara kubnih bukove daske i elemenata.

“Nakon privatizacije fabrike 2005. godine konstantno se, uz paralelno održavanje proizvodnog procesa, radilo na sanaciji i osavremenjavanju kompletnog mašinskog parka, tako da sada imamo jedan potpuno zaokružen, moderan i savremen proizvodni proces”, kazao je Gojković.

On je dodao da je menadžment firme posvećen razvoju kompletnog poslovanja, razvijanju novi proizvoda i osvajanju novih tržišta.

“Za sada izvozimo proizvode u Njemačku, Italiju, Albaniju, Egipat, Srbiju, na Kosovo i u Sloveniju. U planu je širenje prodajne mreže, jer uvijek ima prostora za povećanje proizvodnih kapaciteta”, saopštio je Gojković.

On je naveo i da se planovi firme kreću u pravcu potpune finalizacije proizvoda.

Gojković je dodao da se dobrim mjerama Vlade poslovni ambijent u Crnoj Gori svake godine poboljšava.

“Posljednjih godina donešen je niz novih zakona i pravilnika, vezanih za šumarstvo i drvopreradu, tako da se nadamo da će drvoprerda imati šansu u budućnosti. Pored stvaranja dobrih zakonskih pretpostavki, razvoju industrije doprinose i razne mjere za poboljšanje i razvijanje biznisa sa dosta povoljnim programima finansijke podrške sa težištem finalizacije proizvoda i otvaranja novih radnih mjesta”, saopštio je Gojković.

On je podsjetio da je industrijska prerada drveta u Beranama počela 1953. godine, kada je podignut manji pogon pilane.

“U periodu do 2005. godine prošla je kroz nekoliko faza reorganizacije da bi, u skladu sa planom privatizacije industrijskih preduzeća iz oblasti drvoprerade kroz stečaj, na tenderu bila prodata preduzeću Boj-commerce iz Andrijevica. To preduzeće je osnovalo je ŠIK Polimlje, koje i sada posluje pod tim nazivom ne mijenjajući djelatnost kojom su se bavila ranija preduzeća”, zaključio je Gojković.

Bonus video: