Golubović: Investitori zahtijevaju predvidljivo poslovno okruženje

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica je kazala da se sudije edukuju u kontinuitetu, ali i da u sudskoj vlasti podržavaju arbitražu, kao alternativni način rješavanja privrednih sporova i put do ekonomičnije, i brže pravosnažne odluke
1083 pregleda 0 komentar(a)
Golubović, Foto: Boris Pejović
Golubović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.11.2019. 12:03h

Renomirani domaći i strani investitori zahtijevaju predvidljivo poslovno okruženje koje podrazumijeva vladavinu prava i efikasan pravosudni sistem. Blagovremenost u rješavanju eventualnih sporova je jedan od bitnih zahtjeva savremenog biznisa, pa šira primjena arbitraže doprinosi unapređenju poslovnog i investicionog ambijenta.

To je saopštio predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović, otvarajući danas u PKCG konferenciju posvećenu arbitraži, kao alternativnom i ekonomičnijem rješavanju privrednih sporova.

Crna Gora ima Zakon o arbitraži od sredine 2015., a Arbitražni sud pri Privrednoj komori od decembra iste godine.

„Reformske aktivnosti sada treba usmjeriti na unapređenje efikasnosti pravosuđa kroz ubrzanje sudskih postupaka i smanjenje troškova, a naročito kroz jačanje kapaciteta za alternativno rješavanje sporova. Privrednici s pravom očekuju da ćer usvajanje Zakona o alternativnom rješavanju sporova, u čijoj je izradiaktivno učestvovala i Privredna komora, doprinijeti jačoj afirmaciji arbitraže“, dodao je Golubović.

Imjući u vidu da razvoj privrede mora biti pojačan, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica obećala da će u sudskoj vlasti sigurno imati pouzdanog partnera koji će „učiniti dodatne napore“ kada je u pitanju „povećanje pravne sigurnosti“.

Ona očekuje da će biti skraćena dužina postupaka koji se vode pred Privrednim sudom, pogotovo kada su u pitanju strani investitori.

Medenica je kazala da se sudije edukuju u kontinuitetu, ali i da u sudskoj vlasti podržavaju arbitražu, kao alternativni način rješavanja privrednih sporova i put do ekonomičnije, i brže pravosnažne odluke.

Generalni direktor Direktorata za građansko zakonodavstvo u Minitarstvu pravde Ibrahim Smailović kazao je da Crna Gora iskreno namjerava da i dalje razvija arbitražu, a da Arbitražni sud pri Privrednoj komori u tome ima značajnu ulogu.

„Nadam se da ćemo doprinijeti ugledu arbitraže u poslovnom svijetu“, istakao je Smailović.

Konferenciji u Privrednoj komori prisustvuje više sudija Privrednog suda Crne Gore, privrednici, ali i gosti iz regiona koji će imati posebna izlaganja.

Arbitražni spor, prema crnogorskom propisu, mora biti riješen najkasnije šest mjeseci od njegovog pokretanja. Sporazum o arbitraži mora biti u pisanom obliku. Predsjednik Arbitražnog suda je Vesko Božović.

Italijanska privreda uštedjela 123 miliona

Golubović je napomenuo da se danas u svijetu 80 odsto trgovinskih sporova rješava arbitražom, dok kod investicionih sporova arbitraža predstavlja ustaljenu praksu.

„Ukazao bih na primjer Komora Italije, koje su za prethodnih pet godina riješile oko 90.000 sporova prosječne vrijednosti 120.000 eura, pri čemuje postupak u najvećem broju slučajeva trajao šest dana. Usljed ovakvog načina rješavanja sporova italijanska privreda je uštedjela 123 miliona eura“, naveo je Golubović.

Bonus video: