Golubović: Nedostatak radne snage glavni izazov privrede

Ulaganje u kadrove je najisplativija investicija u društvu, kazao je predsjednik PKCG
1141 pregleda 2 komentar(a)
Golubović na sajmu sezonskog zapošljavanja na Danu otvorenih vrata Univerziteta Crne Gore, Foto: Privredna komora Crne Gore
Golubović na sajmu sezonskog zapošljavanja na Danu otvorenih vrata Univerziteta Crne Gore, Foto: Privredna komora Crne Gore
Ažurirano: 02.03.2020. 19:14h

Kvalifikovana radna snaga predstavlja jednu od bitnih komponenti uspješnog poslovanja, čemu doprinose i studenti tokom ljetnje turističke sezone što predstavlja efikasan način da se iz svijeta učenja pređe u svijet rada, kazao je predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović na sajmu sezonskog zapošljavanja na Danu otvorenih vrata Univerziteta Crne Gore.

On je dodao da ovakvi i slični sajmovi doprinose deficita radne snage, jednog od glavnih izazova naše i privreda regiona.

"To je naročito izražen tokom sezone u sektorima turizma, trgovine, poljoprivrede i građevinarstva. Sajam zapošljavanja je tokom prethodnih 13 godina ostvario značajne rezultate, jer je posredstvom ove manifestacije radno angažovano nekoliko hiljada studenata i maturanata, mnogi od njih za stalno. Ovaj projekat je pokazatelj da mladi ljudi, institucije sistema i privreda zajednički mogu unaprijediti stanje u ovoj oblasti", kazao je Golubović.

On je kazao da poslodavci koji su uključeni u ovaj projekat znaju da dobri radnici predstavljaju budućnost svake kompanije, te da je sezonsko zapošljavanje dobar način da se obrazuju kadrove za specifična radna mjesta.

"Organizacijom ovog događaja na dobitku su i poslodavci i mladi ljudi. Ovom aktivnošću ulažemo u kadrove, a to je najisplativija investicija u društvu. Novi radnici donose nova znanja i vještine i dijeljenje postojećeg znanja sa njima, predstavlja najveću prednost koju možemo da ostvarimo. Jedno istraživanje je pokazalo da se oko 42 odsto ukupnog znanja nalazi u glavama ljudi, 26 odsto u papirnim dokumentima, 20 odsto u elektronskim dokumentima i 12 odsto u elektronskim bazama znanja", rekao je Golubović.

On je pozvao studente da na ovaj način teorijska znanja primijene u praksi i steknu iskustva za buduće radne angažmane.

"Na poslu imate priliku da upoznate uspješne i ostvarene profesionalce i uz proaktivan pristup stvorite mrežu poslovnih kontakata koja će vam omogućiti napredovanje u karijeri. Potrudite se da ostavite dobar utisak, jer preporuke koje dobijete mogu biti presudne u odluci o vašem budućem zaposlenju. Privredna komora će i u budućnosti podržavati ovaj i slične projekte, koji se odnose na unapređenje tržišta rada i ljudskih resursa, te doprinose cjelokupnom društvu, čiji je imperativ da uči i stalno napreduje", zaključio je Golubović.

Ivica Todorović, menadžer Karijernog centra Univerziteta Crne Gore, kazao je da je na mladima da budu marljivi, vrijedni i posvećeni poslu koji dobiju tokom ljetnje turističke sezone, da cijene i poštuju priliku koja im se ukazala.

"A na svima nama, odnosno akademskoj zajednici i svim institucijama od značaja za oblast zapošljavanja je odgovornost da im obezbijedimo bolje uslove, odnosno mnogo bolje nego što je to sada slučaj. Na taj način, sve mlade koji ostaju da rade u Crnoj Gori, učinićemo zadovoljnim, a njihov posao dostojanstvenim. U zemlji sa toliko prirodnih ljepota, u zemlji u kojoj je turizam glavna privredna grana, rad u turističkoj privredi, treba da bude izazov i stvar prestiža za naše mlade ljude. To je cilj kome treba da težimo", rekao je on.

Bonus video: