Golubović pozvao investitore da ulažu u crnogorsku ekonomiju

“Ulaganje u obnovljive izvore energije, kroz izgradnju novih solarnih, hidro i vjetroelektrana, predstavlja jedan od prioriteta nacionalne ekonomije. Stavljanje u komercijalnu upotrebu elektroenergetskog podmorskog kabla između Italije i Crne Gore, pozicionira zemlju u važno elektroenergetsko čvorište regiona”, kazao je Golubović
758 pregleda 1 komentar(a)
Golubović u Beču, Foto: PKCG
Golubović u Beču, Foto: PKCG

Predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović, pozvao je investitore na Bečkom ekonomskom forumu da ulažu u crnogorsku ekonomiju i uvjere se u povoljnosti koje nudi njen poslovni ambijent.

On je na otvaranju prestižnog događaja, koji se bavi promocijom saradnje i aktuelnim ekonomskim pitanjima u zemljama koje gravitiraju području Jadranskog i Crnog mora, kazao da Crna Gora posljednjih godina ostvaruje dinamičan ekonomski rast.

“Riječ je o trendu koji je počeo obnovom nezavisnosti 2006. godine, od kada je u crnogorsku ekonomiju investirano blizu deset milijardi eura u bruto iznosu, iz više od 125 zemalja. U poslednje tri godine, ukupan priliv direktnih stranih investicija iznosio je 1,5 milijardi eura”, naveo je Golubović.

Prema njegovim riječima, stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini od 5,1 odsto, zasnovana prvenstveno na investicijama, Crnu Goru pozicionira u sam vrh evropskih zemalja kada je u pitanju taj makroekonomski pokazatelj.

“Članstvom Crne Gore u NATO, naš poslovni ambijent je postao dodatno atraktivan za ulaganja. To potvrđuje podatak da su ukupne direktne strane investicije u prošloj godini porasle 27,9 odsto u odnosu na 2017. godinu, dok je iz zemalja članica Alijanse investirano 64 odsto više u odnosu na posmatrani period”, precizirao je Golubović.

On je učesnike Bečkog ekonomskog foruma upoznao sa projektima i rezultatima crnogorske ekonomije u turizmu, energetici, razvoju saobraćajne infrastrukture, poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

“Ulaganje u obnovljive izvore energije, kroz izgradnju novih solarnih, hidro i vjetroelektrana, predstavlja jedan od prioriteta nacionalne ekonomije. Stavljanje u komercijalnu upotrebu elektroenergetskog podmorskog kabla između Italije i Crne Gore, pozicionira zemlju u važno elektroenergetsko čvorište regiona”, kazao je Golubović.

On je podsjetio da od januara zainteresovani strani investitori mogu dobiti crnogorsko državljanstvo, ulaganjem u razvojne projekte.

“Ekonomsko državljanstvo biće dostupno za najviše dvije hiljade investitora, a program preko kojeg se može ostvariti trajaće tri godine”, rekao je Golubović.

On je kazao da očekuje da će Bečki ekonomski forum doprinijeti otvaranju novih perspektiva privredne saradnje zemalja ovog područja, čije intenziviranje u budućem periodu mora biti prioritet svih aktera ekonomskog razvoja.

Bonus video: