Golubović: Region da se promoviše kao jedinstvena investiciona destinacija - Vijesti.me
PORUKA PREDSJEDNIKA PKCG SA KONFERENCIJE O EKONOMIJI

Golubović: Region da se promoviše kao jedinstvena investiciona destinacija

Privrednici Zapadnog Balkana, kako je kazao predsjednik PKCG, ističu jasno opredjeljenje za jačanje poslovnih veza sa kolegama u regionu, "svjesni potrebe fokusiranja na budućnost u kojoj su ekonomski razvoj i kvalitet života apsolutni prioriteti"

Golubović
Golubović (Foto: PKCG)

Samo snažna regionalna saradnja i udruživanje resursa mogu stvoriti sinergijski efekat koji ubrzano mijenja ekonomsku sliku regiona u skladu sa evropskim standardima, kazao je predsjednik Privredne komore Crne Gore (PKCG) Vlastimir Golubović, na otvaranju konferencije o ekonomiji "Sinergija – ključ uspjeha regiona" koju organizuje PKCG.

Kako je saopšteno iz Privredne komore, na skupu učestvuje 700 predstavnika vlada, međunarodne i poslovne zajednice, naučne te stručne javnosti, a tema ovogodišnje konferencije akcenat stavlja na regionalnu saradnju kao, kako se navodi, nezaobilazni faktor jačanja stabilnosti, konkurentnosti i ekonomskog kapaciteta regiona Zapadnog Balkana. 

"Zemlje Zapadnog Balkana, i pored brojnih izazova sa kojima se suočavaju, ostvarile su značajne uspjehe na polju ekonomskog rasta, zaposlenosti i privlačenja stranih investicija. Stopa rasta crnogorskog BDP-a u prethodnoj godini od 5,1%, zasnovana prvenstveno na investicijama, pozicionira našu zemlju u sam vrh evropskih zemalja kada je u pitanju ovaj makroekonomski pokazatelj. Kada je riječ o investicijama po glavi stanovnika, i dalje smo lider u Regionu. Rast ekonomske aktivnosti prate i pozitivni trendovi na tržištu rada. Svjetska banka je, u oktobarskom izvještaju za Zapadni Balkan, ocijenila da je nezaposlenost u Crnoj Gori, pala na istorijski minimum. Privredna saradnja u regionu je i dalje daleko ispod optimalnog nivoa", naveo je Golubović.

Ističe da da se realnost udruživanja i zajedničkog rada u regionu nameće kao zahtjev savremenog doba, "kako bismo smanjili zaostajanje u produktivnosti i konkurentnosti naših privreda i brže hvatali priključak sa tehnološki naprednom Evropom". 

PKCG
Sa konferencije(Foto: PKCG)

Region, dodaje Golubović, treba da unaprijedi i harmonizuje politike investiranja i promoviše se kao jedinstvena investiciona destinacija, što zahtijeva usklađivanje sa evropskim standardima i ujednačavanje tehničkih propisa i regulatornih okvira na različitim poljima. 

Višestruki porast investicija i ubrzani tehnološki napredak najmlađih članica Evropske Unije, ističe on, uvjerljivo govori u prilog superiornosti evropskog modela ekonomske integracije, koji kroz rad Komorskog Investicionog Foruma nastojimo da projektujemo na naš region. U pozicionom dokumentu EUROCHAMBRES-a - Asocijacije privrednih komora
Evrope, koji sadrži preporuke Parlamentu i Komisiji Evropske unije, predloženo je dalje jačanje mehanizama poslovne podrške u zemljama Zapadnog Balkana. Ovim dokumentom predlaže se osnivanje poslovne platforme Evropska Unija - KIF u cilju inteziviranja dijaloga između donosilaca odluka i njihovih biznis zajednica", rekao je Golubović.

Zelena ekonomija, kojoj je bio posvećen prvi panel konferencije, ističe Golubović, nije trend već strateška orijentacija, budući da ekološka očuvanost, kako je kazao, čini bitnu odrednicu ekonomskog identiteta i međunarodnog imidža savremene države. 

Nakon uspješne manifestacije Zeleni dani 2019, koje su u junu organizovali Vlada, UNDP i Privredna komora Crne Gore, postalo je više nego jasno da je ovo tema o kojoj moramo intenzivnije govoriti i brže djelovati. Nema dileme da Crna Gora, pa i Region, imaju izuzetnog potencijala za ozelenjavanje nacionalnih ekonomija, čineći ih tako prihvatljivim
savremenim svjetskim trendovima. Duboko razumijući važnost trenutka za okretanje ka ovim pitanjima, na marginama Konferencije Privredna komora će potpisati Pismo namjera o kreiranju Crnogorske mape puta ka cirkularnoj ekonomiji. Slika energetskih prilika u našem Regionu značajno se mijenja, između ostalog, i postavljanjem podmorskog kabla između Crne Gore i Italije. Riječ je o novom tranzitnom pravcu kojim se povezuju elektroenergetski sistemi zapadne i istočne Evrope, čime Crna Gora dobija poziciju jednog od najznačajnijih energetskih čvorišta Evrope", rekao je Golubović.

Region Zapadnog Balkana, kako je ocijenio, svoj prirodni i kulturni potencijal treba da stavi u funkciju turističke ponude usklađene sa modernim zahtjevima svjetskog tržišta: 

"Crna Gora se profilisala u prestižnu turističku destinaciju, ali smo svjesni da se objedinjena, raznovrsna i šira turistička ponuda zemalja regiona može kvalitetnije valorizovati na međunarodnom tržištu. Komore Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine ovim se pitanjem bave već neko vrijeme, uz podršku Regionalnog savjeta za saradnju".

Golubović je napomenuo da pitanje korišćenja hidropotencijala zajedno sa promocijom održivog razvoja zahtijeva ekonomski i etički odgovorne odluke od kojih zavisi način i kvalitet života budućih generacija, zbog čega se glavna riječ, ističe, mora prepustiti isključivo stručnoj argumentaciji i činjenično utemeljenim politikama. 

"Saradnja na polju saobraćajnog povezivanja se nameće kao imperativ, dok značaj
usaglašenog razvoja saobraćajne mreže u regionu potvrđuje i nedavno osnivanje Transportne zajednice za Zapadni Balkan. Završetkom planiranih infrastrukturnih projekata aspekt privlačenja stranih direktnih investicija dobiće svoj puni intenzitet i značaj za podizanje konkurentnosti privreda regiona. To je i razlog zašto se Agenda povezivanja nalazi visoko na listi prioriteta Berlinskog procesa", naveo je, između ostalog, predsjednik PKCG.

On je podsjetio i da, prema zvaničnim podacima, naš region karakterišu
nepovoljna demografska kretanja. 

Odlazak stanovništva, uglavnom uzemlje Zapadne Evrope i nedostatak radne snage glavni su izazovi sa kojim se suočavaju naše ekonomije. Komorski investicioni forum posebnu pažnju posvećuje povezivanju ljudskih resursa i uspostavljanju fleksibilnog sistema obrazovanja koji bi odgovorio na izmijenjene zahtjeve tržišta rada i omogućio sticanje znanja za kvalitetniji profesionalni razvoj. Moramo pokazati sposobnost, volju i interes da se okupe i aktiviraju svi ljudski potencijali iz regiona, kako bi zajednički tražili optimalna rješenja za izazove s kojima se suočavamo", poručio je Golubović.

Istakao je da se u vrhu agende Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana nalazi zalaganje za digitalnu transormaciju naših ekonomija: "Uviđamo da je riječ o nužnom preduslovu za držanje koraka sa globalnim razvojnim trendovima 21. vijeka."

"Savremeni trendovi u sferi digitalizacije pružaju ogromne mogućnosti i poboljšanja u svim oblastima poslovanja, ali i stavljaju pred ozbiljan izazov kapacitet zemalja regiona da sistemski podstiču preduzeća koja će razvijati inovativna rješenja. Velike promjene koje donosi era digitalizacije, poslovna zajednica treba da razumije kao jedinstvenu šansu da se smanji tehnološki jaz sa razvijenim ekonomijama. Podsjetiću da je Crna Gora prva zemlja ne-članica Evropske unije koja je donijela Strategiju pametne specijalizacije i time napravila respektabilan iskorak u ovoj oblasti, a Privredna komora dala je vrijedan doprinos u njenom kreiranju. Digitalna transformacija privreda Regiona je zadatak na koji moramo jednako kvalitetno odgovoriti", rekao je golubović.

Privrednici Zapadnog Balkana, dodaje, ističu jasno opredjeljenje za jačanje poslovnih veza sa kolegama u regionu, "svjesni potrebe fokusiranja na budućnost u kojoj su ekonomski razvoj i kvalitet života apsolutni prioriteti."

U ime Privredne komore Crne Gore, pozivam vas da udružimo naše resurse, bezrezervno otvaramo nove perspektive saradnje i zajednički odlučujemo o razvoju ovog prostora. Samo konkretnim rezultatima i uspješnim zajedničkim projektima možemo na djelu dokazati spremnost da osnažimo evropsku perspektivu regiona. Uvjeren sam da će uvaženi privrednici, kao i ranijih godina, iskoristiti Konferenciju za unapređenje postojećih i stvaranje novih poslovnih aranžmana", kazao je Golubović.

Privredna komora Crne Gore od 2010. godine organizuje Konferenciju o ekonomiji i ovo je njeno deveto izdanje. Komora je ovu aktivnost započela u namjeri da u tom formatu pokrene otvorenu diskusiju na teme važne za crnogorsku ekonomsku zbilju, kao i njenu perspektivu.

Ovaj skup je ubrzo prepoznat kao važan za region i ekonomsko povezivanje. Kroz partnerstvo sa njemačkim Komitetom za ekonomske odnose sa istokom, Konferencija je dobila svoje mjesto i u Završnoj deklaraciji šefova vlada Zapadnog Balkana 2014. godine u Berlinu. "Tada je i zvanično Konferencija zavrijedila status najznačajnijeg ekonomskog skupa u Regionu, na koji rado dolaze i u njemu učestvuju i kompanije iz Njemačke, Austrije, kao i drugih zemalja Evropske unije", zaključuje se u saopštenju PKCG.

Na konferenciji je upriličena dodjela sertifikata opštinama sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi. Program sertifikacije pokrenula je mreža institucija iz Regiona uz podršku GIZ-a, Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju. Sertifikat je predstavnicima petnaest gradova i opština regiona, među kojima je i Bijelo Polje, prva na ovaj način sertifikovana opština u našoj zemlji.