Građani Crne Gore do posla ravnopravno sa Njemcima

I građani Crne Gore moći će od 1. marta 2020. da se u Njemačkoj zapošljavaju pod istim uslovima kao i Njemci ako imaju stručno i deficitarno zanimanje
9800 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 18.09.2019. 22:01h

Zakon o useljavanju stručne radne snage u Republici Njemačkoj omogućiće svim građanima koji dolaze iz zemalja koje nijesu članice Evropske unije da dođu do posla u toj državi pod istim uslovima kao i njeni građani za ona zanimanja koja su označena deficitarnim.

Iz Ambasade Republike Njemačke u Podgorici “Vijestima” je rečeno da taj zakon stupa na snagu 1. marta naredne godine i da je jedna od novina koju donosi ukidanje “ispita prednosti” koji podrazumijeva da se prije svakog zapošljavanja stručnaka iz treće zemlje zaposli domaći ili evropski kadar.

To znači da će za pola godine građanima zapadnog Balkana, pa i Crne Gore, biti olakšano zapošljavanje u Njemačkoj, što može dodatno povećati odlaske mladih radnika iz Crne Gore.

“Zakon o useljavalju stručne radne snage će po pojedinačnim tačkama proširiti postojeće mogućnosti useljavanja stručne radne snage u Njemačkoj, a koje su sadržane u Zakonu o prebivalištu. Između ostalog, biće omogućeno useljavanje kvalifikovane stručne radne snage. Pod stručnim licem podrazumijeva se osoba sa najmanje dvije godine stručne spreme, koja je u Njemačkoj prepoznata kao ekvivalentna. Ukida se ograničenje na zanimanja koja su deficitarna. Takođe se ukida tzv. “ispit prednosti”, što podrazumijeva da prije svakog zapošljavanja stručnjaka iz treće zemlje više nije potrebno utvrđivati da li na raspolaganju stoji domaći ili evropski kadar. Zakonom se ukida ograničenje na deficitarna zanimanja kod kvalifikovane stručne spreme. S obzirom na to da je tražnja za IT stručnjacima naročito izražena, za njih važe posebna pravila”, objašnjeno je iz Ambasade.

Kako se dodaje, Zakon o useljavalju stručne radne snage proširuje grupu koja ima pravo za podnošenje zahtjeva, kao i da za podnosioce zahtjeva na licu mjesta ne proizilaze bitne proceduralne izmjene.

“Odluka o dodjeli prebivališta ili radne dozvole su u nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke, odnosno nadležnih organa u zemlji”, naveli su iz Ambasade Njemačke.

Stručnom radnom snagom u Njemačkoj će se ubuduće smatrati osobe sa visokom stručnom spremom i sa kvalifikovanom stručnom spremom.

“Kao stručna radna snaga možete raditi na poslovima za koje ste osposobljeni. Preduslov za obije grupe je priznavanje njihove kvalifikacije. Priznavanje kvalifikacija vrši se u svakom pojedinačnom slučaju od nadležnih organa za priznavanje u Njemačkoj. Minimalni preduslov za priznavanje je da stručno obrazovanje mora da traje najmanje dvije godine. Da bi se olakšala procedura, biće osnovan centralni servisni centar za inostranu stručnu radnu snagu koja traži priznavanje svoje stručne spreme, koji će savjetovati i pomagati podnosioce zahtjeva u postupku priznavanja. Takođe se obično zahtijeva znanje njemačkog jezika. Potrebni nivo jezičkih vještina zavisi, između ostalog, od planirane aktivnosti, odnosno, zaposlenja”, naveli su iz Ambasade.

Na pitanje “Vijesti” da li postoji bojazan da će značajan broj medicinskog kadra otići iz Crne Gore u Njemačku, iz Ambasade su kazali da ne očekuju velike promjene u odnosu na postojeće stanje.

“Doseljavanje je u Njemačkoj praksi ograničeno visokim zahtjevima koje važe za kvalifikovane radnike. Oni naročito uključuju traženo priznavanje kvalifikacija i poznavanje jezika. Pored toga, svaki stručni radnik mora imati konkretnu ponudu za posao kako bi mogao ostati dugoročno”, kazali su u Ambasadi.

U Ambasadi navode da ne mogu precizirati kolike plate mogu očekivati građani Crne Gore koji odu na rad u Njemačku, jer visina zarade zavisi od pojedinačnih slučajeva.

Broj onih koji odlaze povećava se svake godine

Ambasada Njemačke raspolaže samo brojkama građana Crne Gore kojima su izdate vize za zapošljavanje, zaključno sa 2018. godinom i one pokazuju da se iz godine u godinu značajno povećava broj građana koji dobijaju legalnu vizu za rad u toj zemlji.

“Podaci o izdatim radnim dozvolama se ne bilježe prema državljanstvu, niti podaci o vizama omogućavaju donošenje zaključka o broju izdatih radnih dozvola. U 2016. godini odobrene su 752 nacionalne vize za zapošljavanje, u 2017. ukupno 937 i 2018. ukupno 1.036. Još ne raspolažemo sa podacima za 2019. godinu, ali polazimo od toga da će interesovanje biti makar na dosadašnjem nivou, isto tako i za 2020. godinu”, naveli su iz Ambasade Njemačke.

Prema podacima Eurostata u 2018. godinu je boravišne dozvole u zemljama EU dobilo 3.007 građana Crne Gore, od čega najviše u Njemačkoj 1.552. To je tri puta više nego prije deset godina.

Bonus video: