Građani Crne Gore plaćaju najskuplje gorivo u regionu

Sljedeći obračun cijena goriva će se, shodno Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, raditi 12. marta
81 pregleda 0 komentar(a)
gorivo, Foto: Shutterstock.com
gorivo, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.03.2012. 08:02h

Građani Crne Gore plaćaju najskuplje gorivo u regionu, sudeći prema izvještaju kojeg je juče objavilo Udruženje naftnih kompanija Srbije.

U Crnoj Gori, prema posljednjem korigovanju cijena goriva, bezolovni eurosuper 95 iznosi 1,43 eura, dok je njegova cijena u Hrvaskoj 1,379 eura, u Makedoniji 1,341 euro, Srbiji 1,287, te u Bosni i Hercegovini 1,253 eura.

Litar eurodizela u Crnoj Gori košta 1,31 euro, dok je njegova cijena u Hrvaskoj 1,306 eura, u Makedoniji 1,183 eura, Srbiji 1,292 eura, te u Bosni i Hercegovini 1,304 eura.

Izvještaj Udruženja naftnih kompanija Srbije ne obuhvata cijene bezolovnog eurosupera 98, za koji građani Crne Gore plaćaju 1,46 eura, kao ni cijenu eurdizela namijenjenog za koemrcijalen svrhe, koji košta 1,1 eura za litar.

Nakon posljednje korekcije cijena goriva, za pet centi je skuplje i lož ulje, koje sada košta 1,02 eura za litar.

Cijene goriva su u Crnoj Gori posljednji put korigovane 28. februara, a sljedeći obračun će se, shodno Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, raditi 12. marta.

Cijene goriva u Crnoj Gori nijesu se mijenjale za vrijeme vanrednog stanja u Crnoj Gori, koje je ukinuto na sjednici Skupštine 27. februara.

Naredba, koju je potpisao rukovodilac Koordinacionog tima za upravljanje u vanrednim situacijama, premijer Igor Lukšić, stupila je na snagu 13. februara, kada je trebalo da bude novi obračunski period i da se povećaju cijene benzina.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt’s Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Bonus video: