Građani daju 500.000 eura za čuvanje olupine u Tivtu

Tih pola miliona eura indirektna su šteta zbog načina na koji je Vlada prodala brodogradilište Arsenal Piteru Manku
115 pregleda 0 komentar(a)
olupina, Tivat, Foto: Siniša Luković
olupina, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 25.04.2016. 19:09h

Ministarstvo odbrane (MO) obavezano je da Jadranskom brodogradilištu Bijela u stečaju (JBB) plati 440.000 eura, za čuvanje starog i neupotrebljivig tankera Boka Wave koji pripada biznismenu Marku Baliću.

To je rješenje vijeća Privrednog suda u Podgorici, kojim je predsjedavao sudija Miodrag Anđelić.

Na tu odluku od 10. marta, Ministarstvo nije imalo pravo prigovora, pa će se iz državne kase odliti gotovo pola miliona eura kao indirektna šteta zbog načina na koji je Vlada 2006. prodala bivše vojno brodogradilište Arsenal u Tivtu kanadskom milijarderu Piteru Manku.

Arsenal je svojevremeno pokrenuo sudski spor protiv Balića zbog neplaćenog veza njegovih brodova “Boka Wave” i “Boka Sun” u Tivtu u periodu od 2002. do 2007. godine.

Privredni sud je u ljeto 2009. prihvatio Arsenalovo potraživanje prema pomorskoj agenciji „M. Balić“ u ukupnom iznosu od 84.895,91 eura, sa kamatom i troškovima postupka, uprkos tome što je Balić tvrdio da nije vlasnik brodova “Boka Sun” i “Boka Wave” na koje se dug odnosio.

Iz budžeta već potrošili 685.405 za micanje broda iz Arsenala

Balić je naveo da su brodovi registrovani u luci Nuku Alofa u državi Tongo čiju su zastavu vili, zapravo vlasništvo kopmanije Shipoil Shipping iz američke savezne države Delaver, ali je Privredni sud zaključio da je Balićeva pomorska agencija ta koja treba Arsenalu da plati dugovanja za privez tih plovila.

Kako je nakon prodaje nad Arsenalom otoren likvidacioni postupak, spor sa Balićem - kao pravnim sljedbenikom Arsenala, preuzelo je Ministarstvo odbrane.

Kao jedan od uslova ugovora sa Mankom - da mu se potpuno oslobodi lokacija na kojoj je u međuvremenu izgrađen Porto Montenegro, Ministarstvo odbrane je 2008. iz Tivta u Bijelu prebacilo oronuli i stari tanker “Boka Wave” i povjerilo ga na čuvanje Jadranskom brodogradilištu.

Spor sa Balićem u međuvremenu nastavljen je i rezultirao je time da je Privredni sud u martu 2012. na inicijativu MO, donio riješenje kojim je prestala obaveza JBB da čuva stari brod.

“Boka Wave” je 29. decembra 2014. godine formalno vraćen u posjed Baliću, ali brod se ni tada nije maknuo iz JBB, jer je Lučka kapetanija porocijenila da je akvatorijum brodogradilišta “najsigurnije mjesto za vez napuštenog plovila”.

Za to vrijeme ni MO ni Balić nisu plaćali usluge veza i čuvanja tankera, pa je menadžment kompanije tužio MO za neplaćene fakture ispostavljene od 15. marta 2012. do 29. decembra 2014. godine, kada je “Boka Wave” formalno vraćen Baliću.

Iznos tih računa je 438.182 eura.

MO je uložilo prigovor na rješenje javnog izvršitelja iz februara o prinudnoj naplati, ali je Privredni sud početkom marta odbacio sve njihove navode i prihvatio stavove advokata Jadranskog brodogradilišta.

Iz državnog budžeta već se potrošilo 685.405 eura, po osnovu micanja “Boka Wave” iz Arsenala.

Bonus video: