Građani najviše prijavljuju neizdavanje računa

Građani su Poreskoj upravi prijavili ukupno 477 nepravilnosti, od čega se 273 odnosilo na neizdavanje fiskalnih računa
0 komentar(a)
Budi odgovoran, Foto: Screenshot
Budi odgovoran, Foto: Screenshot
Ažurirano: 09.07.2014. 14:39h

Građani su Poreskoj upravi (PU) u drugom kvartalu, preko Call centra i sajta Budi odgovoran, prijavili ukupno 579 nepravilnosti, koje su se najviše odnosile na neizdavanje fiskalnih računa.

Putem sajta Budi odgovoran, građani su Poreskoj upravi prijavili ukupno 477 nepravilnosti, od čega se 273 odnosilo na neizdavanje fiskalnih računa, dok su se ostali pozivi odnosili na prijavu rada bez odobrenja, kao i neprijavljivanje i neosiguravanje radnika.

"Najviše prijava, tokom izvještajnog perioda, primljeno je iz Podgorice, zatim iz Nikšića, Cetinja, Bara, Budve, Ulcinja i Kotora, a kada je riječ o sjevernim opštinama, odgovorni su bili i građani Bijelog Polja, Mojkovca, Berana, Rožaja i Pljevalja", kazali su iz PU.

U drugom kvartalu, dežurni telefon PU (19707) pozvalo je 3,59 hiljada osoba, u cilju dobijanja odgovora na pitanja koja se odnose na tumačenje zakonskih propisa iz oblasti poreske politike.

"U izvještajnom periodu, Call centar, po osnovu prijavljivanja uočenih nepravilnosti u radu poreskih obveznika, pozvale su ukupno 102 osobe. Neizdavanje fiskalnih računa prijavljeno je u 85 poziva, 14 se odnosilo na rad bez odobrenja, dok se po jedna prijava odnosila na neprijavljivanje radnika i na neuplaćivanje dnevnih pazara", naveli su iz PU.

S obzirom na to da je turistička sezona u toku, putem Call centra i aplikacije Budi odgovoran građani mogu prijaviti i sve eventualne nepravilnosti koje uoče od zakupaca plaža.

Tokom drugog kvartala nije bilo prijava slučajeva korupcije.

Vlada je odlučila da kampanju Budi odgovoran, koja se realizuje u okviru projekta uključivanja građana u borbu protiv sive ekonomije, produži do kraja godine.

Građani mogu ukazati na nepravilnosti iz oblasti sive ekonomije preko veb sajta, Android i iOS aplikacije Budi odgovoran, kao i pozivanjem Call centara Poreske uprave i Uprave za inspekcijske poslove.

Projekat Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije sprovodi se u saradnji Vlade, Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

"S obzirom na to da se broj poziva iz mjeseca u mjesec povećava, očito je da ovaj vid komunikacije doprinosi kvalitetnijoj i efikasnijoj saradnji građana i PU", saopštili su iz PU.

Bonus video: