"Građevinar" nelegalno gradio stanove sa Opštinom Tivat

Kompleks na Trgu magnolija u kome se nalaze zgrada Opštine Tivat, tri stambena bloka u kojima radi i hotel "Magnolija", centralni gradski trg, niz poslovnih prostora, podzemna garaža i objekat zelene pijace, izgrađen je u privatno-javnom partnerstvu "Građevinara" i Opštine Tivat u periodu od 2007-2010.
560 pregleda 0 komentar(a)
Kompleks na trgu Magnolija, Tivat, Foto: Anton Marković
Kompleks na trgu Magnolija, Tivat, Foto: Anton Marković
Ažurirano: 17.10.2018. 20:00h

Među onima koji aktuelnu akciju legalizacije bespravnih objekata u Crnoj Gori žele da iskoriste da svoje objekte uvedu u legalne tokove, je i podgorička firma "Građevinar" koja je Sekretarijatu za uređenje prostora i izgradnju objekata Opštine Tivat podnijela zahtjev za legalizaciju dijela velikog rezidencijalno-poslovnog kompleksa na Trgu magnolija u centru grada.

"Građevinar" je zatražio legalizaciju 636 kvadrata bespravno napravljenog stambenog prostora u potkrovlju kompleksa na Turkovoj poljani.

Riječ je o tavanskom prostoru koji je podgorička firma nakon završetka izgradnje prenamijenila u stambeni i time „probila“ parametre maksimalne bruto-izgrađenosti za tu lokaciju, predviđene važećim DUP-om, a koji iznose 20.200 kvadrata.

Uprkos tome i činjenici da se po zakonu prije njenog izdavanja mora provjeriti uskađenost izgrađenog objekta sa urbanističkim parametrima iz DUP-a, „Građevinar“ je 2010. od Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine kojim je tada rukovodio Branimir Gvozdenović, dobio upotrebnu dozvolu za novi kompleks.

Sekretarijat za uređenje prostora i izgradnju objekata Opštine Tivat sada je, međutim, odlučio da prekine postupak legalizacije „viška kvadrata“ na objektima u vlasništvu "Građevinara" na Trgu magnolija, pozivajući se na odredbe aktuelnog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Po njima, firma će proces legalizacije bespravno napravljenih, kako je Opština Tivat konstatovala, nešto preko 645 kvadrata stambenog prostora u ovom komplesku moći da zatraži tek nakon donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore, koji se očekuje tek za oko dvije godine.

Kompleks na Trgu magnolija u kome se nalaze zgrada Opštine Tivat, tri stambena bloka u kojima radi i hotel "Magnolija", centralni gradski trg, niz poslovnih prostora, podzemna garaža i objekat zelene pijace, izgrađen je u privatno-javnom partnerstvu „Građevinara“ i Opštine Tivat u periodu od 2007-2010.

Opština je u ovaj posao uložila zemljište na najatraktivnijoj parceli u centru Tivta i „Građevinar“ oslobodila od komunalija, a firma u vlasništvu podgoričko-kolašinskog biznismena Miloša Šukovića je u naredne tri godine, radeći bez nadzornog organa ispred drugog partnera u poslu-Opštine Tivat, napravila mnogo više objekata nego što je bilo ugovoreno.

Lokalna uprava Tivta je na kraju, iz cijelog posla izašla sa ogromnom, dvaput većom administrativnom zgradom Opštine od prvobitno ugovorene i na kojoj su izvedeni brojni "nepredviđeni, naknadni i višak radova", zbog čega se u konačnom obračunu i prebijanju obaveza sa "Građevinarom" 2010. morala odreći mnogih drugih poslovnih i stambenih prostora u novom kompleksu, kao i polovine od ukupno 10 parking mjesta koja su joj trebala pripasti u podzemnoj garaži, a uz to je grad Tivat Šukovićevoj firmi morao da doplati još dva miliona eura gotovog novca.

Nadzirali sami sebe

U zvaničnim dokumentima koji su u međuvremenu isplivali u javnost, pokazalo se da je stručni nadzor tokom gradnje obavljao „Građevinar“, preko sopstvenih inženjera.

Opština, prema tim navodima, nije ni tražila da ima svoje nadzorne organe koji bi pratili šta i kako kvalitetno radi njen partner u milionski vrijednoj zajedničkoj investiciji.

Sve je to proteklih godina rezultiralo brojnim kritikama, čak i otvorenim optužbama dijela tivatske opozicije na račun bivših gradonačenika Dragana Kankaraša i Ivana Novosela za navodni organizovani kriminal i nanošenje milionske štete gradu.

Reakcije Tužilaštva, međutim, nije bilo.

U međuvremenu, „Građevinar“ je dva puta - 2012. i 2015. godine, svečano otvarao hotel „Magnolija“, pri čemu je to posljedni put presijecanjem vrpce, uradio Šuković u društvu Gvozdenovića.

Bonus video: