Građevinarstva zapošljava najveći broj radne snage u EU

Saopšteno je da energetska efikasnost, kao resurs “broj jedan”, predstavlja jedan od najefikasnijih načina za poboljšanje sigurnosti snadbijevanja energijom
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2012. 19:28h

"Sektor građevinarstva zapošljava najveći broj radne snage u Evropskoj uniji, a raspoloživi podaci govore da postojeći građevinski objekti čine oko 40 odsto potrošnje primarne energije u svijetu ili 24 odsto globalne emisije štetnih gasova", saopšteno je na okruglom stolu "Unaprijeđenje energetske efikasnosti u zgradarstvu u Crnoj Gori" koji je održan u organizaciji Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG).

Okrugli sto je dio projekata EU, čiji je UPCG partner u Crnoj Gori, "Međusektorska saradnja u oblasti finansiranja energetske efikasnosti u zgradarstvu u okviru EU propisa i pravnih sporazuma – EUBuild Energy Efficiency".

Iz Generalnog sekretarijata UPCG je saopšteno da energetska efikasnost, kao resurs “broj jedan”, predstavlja jedan od najefikasnijih načina za poboljšanje sigurnosti snadbijevanja energijom, smanjenje uvozne zavisnosti i smanjenje emisije štetnih gasova i drugih zagađivača.

"Posebno je važno da se u narednom periodu snažnije ulaže u razvoj finansijskih instrumenata i mehanizama koji mogu pomoći ukupnom unapređenju energetski efikasnih proizvoda i metoda u sektoru građevinarstva. Konačno, na to upućuje i cilj koji je EU postavila identifikujući da moguća ušteda energije u postojećim objektima u zgradarstvu iznosi više od 20 odsto", saopšteno je na skupu.

Rečeno je i da i pored činjenice da se potrošnja energije u građevinskim objektima može smanjiti većim korišćenjem energetski efikasne tehnologije, sektor građevinarstva to ne eksploatiše u dovoljnoj mjeri. Po ocjenama učesnika, razlog tome su i nepovoljni uslovi kreditiranja projekata energetske efikasnosti.

Sa druge strane, iako je bankarski sektor ponudio kreditne linije namijenjene projektima energetske efikasnosti, za njih ne postoji dovoljno interesovanje jer potencijalni klijenti smatraju da su uslovi nepovoljni.

Naglašeno je da, u partnerstvu sa državom, treba učiniti dodatne napore u cilju obezbjeđivanja povoljnijih sredstava za korisnike koji su zainteresovani za primjenu mjera energetske efikasnosti. Postojeće standarde u ovoj oblasti treba prilagoditi evropskim, a zatim stvoriti uslove da se graditelji stambenih i poslovnih objekata uključe u stimulanse i subvencije države.

Skup su otvorili potpredsjednik UPCG Ivan Mitrović i predstavnica Udruženja turskih proizvođača građevinskih materijala (IMSAD) Ajgen Erkal, a predavanja su držali projekt koordinator Dražen Karadaglić i istraživač na projektu Nikola Vujošević.

Uz predstavnike ekonomske sekcije Ambasade Turske u Crnoj Gori, učesnici okruglog stola UPCG bili su predstavnici nevladinih organizacija, domaćih i inostranih preduzeća koja posluju u građevinskom sektoru.

Projekat “EUBuild Energy Efficiency“ finansira EU, sprovodi konzorcijum koji predvodi Udruženje turskih proizvođača građevinskih materijala (IMSAD) a čine partneri – poslovne asocijacije iz Turske, Albanije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore (UPCG), Makedonije i Srbije.

Bonus video: