Gradina iz Rožaja dobila EU izvozni broj

Postoje potrošači u EU koje traže kvalitetne proizvode iz ovog regiona, kazao je Škrijelj
453 pregleda 1 komentar(a)
Gradina Rožaje, Foto: Gradina
Gradina Rožaje, Foto: Gradina
Ažurirano: 09.08.2017. 18:55h

Za našu kompaniju dodjela EU izvoznog broja predstavlja veliku šansu da proizvode iz našeg proizvodnog programa možemo plasirati na veoma zahtjevnom evropskom tržištu, kazao je “Vijestima” vlasnik mesne industrije Gradina iz Rožaja Džemal Škrijelj, povodom dobijanja EU izvoznog broja.

“Izlazak na takvo tržište predstavlja i dodatnu obavezu da se u procesu proizvodnje zadrže potrebni standardi kao i sam kvalitet proizvoda. Dobijanje EU izvoznog broja nama predstavlja dodatni podsticaj za izvoz i u zemlje u okruženju jer je za mnoge od njih potreban ovaj broj i povećava nam mogućnost izvoza i na tržište regiona”, kazao je Škrijelj.

Pored njih, mogućnost da izvoze hranu na tržište EU dobile su nedavno mesne industrije Mesopromet i Goranović, kao i dvije farme za proizvodnju jaja Rebra komerc i Alkoset.

Škrijelj kaže da dobijanje izvozničkih brojeva crnogorskih kompanija predstavlja pozitivan primjer i šansu za ostalu agro-industriju kao i za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i individualne poljoprivredne proizvođače i kooperante.

“Dobijanjem ovog broja stičemo prednost u odnosu na one koji nemaju EU izvozni broj i mogućnost izvoza svojih proizvoda na to tržište, a samim tim imaju manju mogućnost izvoza i u region. Smatramo da određeni naši proizvodi iz grupe trajnih proizvoda mogu biti konkurentni na tržištu EU od preko 500 miliona potrošača, jer postoje ciljne grupa potrošača koje traže kvalitetne proizvode iz ovog regiona”, kazao je Škrijelj.

On je kazao da su posljednjih 20 godina kontinuirano ulagali u tehnologiju, opremu kao i standarde koji su bili preduslov za dobijanje ovog broja.

“To je bio dug mukotrpan i dosta kompleksan proces ali moramo napomenuti i to da i nakon dobijanja ovog broja moramo još više voditi računa o nastavku kontinuiteta u tehnologiji, kvalitetu kao i težnji povećanja i poboljšanja standarda i u narednom periodu kako bi zadržali status EU izvoznika, jer postoje nenajavljene provjere u vezi sa održavanjem tog statusa, tako da to predstavlja za nas dodatni motiv da u narednom periodu još više radimo na unapređenje kvaliteta, marketinga i proizvodnje”, kazao je Škrijelj.

Imaju savremenu tehnologiju i standarde kvaliteta

Industrija mesa Gradina se nalazi u Rožajama na nadmorskoj visini od 1.050 metara gdje su, kako navode iz kompanije, klimatski i drugi prirodni uslovi idealni za ovu vrstu proizvodnje.

“Posjedujemo savremenu tehnologiju kao i proizvodne objekte sa svim standardima kao sto su HASSAP, HALAL i ISO22000. Kapacitet naše proizvodnje je 10 tona gotovih proizvoda dnevno sa mogućnošću uvođenja druge smjene i dodatnog povećanja proizvodnje”, kazao je Škrijelj.

Bonus video: