Gradnja u Budvi stala, kvadratura desetkovana

U Budvi su trenutno aktivna svega tri velika gradilišta
51 komentar(a)
Petrovac, Foto: Shutterstock
Petrovac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.01.2016. 18:05h

Milione eura vrijedan posao gradnje stanova za tržište praktično je zaustavljen u Budvi.

Prema zvaničnim podacima lokalne vlasti, lani je izdato svega 57 građevinskih dozvola, što je upola manje nego 2014. koja je takođe bila “loša građevinska godina”.

U poređenju sa ranijim godinama, kvadratura koja je obuhvaćena dozvolama je i do deset puta manja u odnosu na prije pet godina.

Riječ je uglavnom o građevinskim dozvolama za rekonstrukciju dogradnje, ili izgradnju manjih objekata, poput vila ili kuća, a rijetko velikih stambenih zgrada.

Da je građevinski biznis u velikoj krizi i da je zaustavljeno “betoniranje Budve”, što su mnogi priželjkivali, svjedoči i to da je tokom prošle godine otvoreno svega nekoliko velikih gradilišta.

U “zlatno doba građevinskog biznisa”, od 2007. do 2009. godine, u gradu je bilo i 40 gradilišta.

Mnoge zgrade čija je gradnja započela pije dvije ili više godina još nijesu završene. Da li zbog svjetske ili domaće krize, nedostatka ruskog “svježeg” novca, koji je godinama stimulisao lokalne graditelje, tek u Budvi su trenutno aktivna svega tri velika gradilišta.

Sekretarijat za urbanizam, kako se navodi u Izvještaju o uređenju prostora za 2015. godinu, ovjerio je 99 projekata.

“Podnijeta su 153 zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole. Izdatea je 51 građevinska dozvola i donijeto je 75 zaključaka o obustavi postupka. Odbijeno je ukupno 12 zahtjeva, odbačen jedan, dok je jedan proslijeđen resornom ministarstvu. U ovom Sekretarijatu je trenutno u toku 13 postupaka za izdavanje građevinskih dozvola, od kojih je u devet predmeta donesen zaključak o prekidu postupka zbog izmirenja naknade za opremanje komunalnog zemljišta ili doprinosa za regionalni vodovod”.

Sekretarijat je 2014. izdao 85 građevinsiih dozvola, a 2013. godine 92. Godinu ranije i 2011. Sekretarijat je izdao po 118 građevinskih dozvola, a mahom je bilo riječ o velikim stamebnim zgradama.

Opštini preporučeno da popiše sve “divlje” građevine

Iz Sekretarijata za urbanizam su upozorili da “očuvanje prostornih potencijala, prostorni razvoj i zaštita prostora nije moguća bez rješavanja problema bespravne gradnje”.

“Svako trajno narušavanje prostora, izaziva neotklonjive štetne posljedice. U cilju rješavanja problema bespravne gradnje, u proceduri je donošenje zakona o legalizaciji neformalnih objekata. Preporučene mjere koje bi Opština trebalo da preduzme za rješavanje bespravne izgradnje su popisivanje objekata koji su izgrađeni bez građevinske dozvole, odnosno koji se koriste bez upotrebne dozvole i preduzimanje mjera za pokretanje odgovarajućih postupaka radi utvrđivanja mogućnosti za izdavanje građevinske, odnosno upotrebne dozvole. Treba napraviti elektronsku - tabelarnu evidenciju svih izdatih građevinskih dozvola za period od početka 60-tih godina prošlog vijeka do danas sa adekvatnim grafičkim prikazom u prostoru. Takođe, stanje na terenu uporediti sa ažurnim geodetskim i katastarskim podlogama”.

Bonus video: