Grbović sa ministarkom Kovačević o radnicima Onogošta

Radnici su se prije dva dana okupili ispred prostorija nikšićkog Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) zahtijevajući odgovor da li će dobiti rješenja o penzijama
77 pregleda 8 komentar(a)
Onogošt, Foto: Svetlana Mandić
Onogošt, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 30.03.2016. 11:42h

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović najavio je da će razgovarati sa ministarkom rada i socijalnog stranja Zoricom Kovačević kako bi se informisao o situaciji bivših radnika HTP Onogošt.

Riječ je o 15 radnika koji su 15. marta prošle godine predali dokumenta za penzije, ali ih je Fond odbio uz obrazloženje da u trenutku uvođenja stečaja u HTP Onogošt država nije imala vlasničkog udjela.

Radnici su na pomenutu odluku uložili žalbu Ministarstvu rada i socijalnog staranja koje je u oktobru poništilo rješenje Fonda PIO i naložilo ponavljanje postupka.

Radnici su se prije dva dana okupili ispred prostorija nikšićkog Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) zahtijevajući odgovor da li će dobiti rješenja o penzijama.

Sa predstavnicima radnika razgovarala je šefica područnog odjeljenja PIO u Nikšiću, Nada Drašković, koja im je kazala da će odgovor dobiti do kraja sedmice.

Kako su “Vijestima” odgovorili iz Ministarstva rada i socijalnog staranja zahtjevi bivših radnika HTP Onogošt su i u ponovljenom postupku odbijeni iz istog razloga.

Bivši radnici su poručili da će se, ukoliko do kraja sedmice ne dobiju nikakva rješenja opet okupiti ispred prostorija Fonda PIO ali da tada neće dozvoliti zaposlenima da uđu u prostorije i rade.

Stečaj u HTP Onogošt uveden je 2009, a tri godine kasnije Privredni sud je uveo klasični stečaj kada su svi objekti pomenutog preduzeća zatvoreni, a oko 80 stalno zaposlenih radnika je ostalo bez posla. Od imovine Onogošta jedino nije prodat istoimeni hotel koji se nalazi u Nikšiću.

U trenutku uvođenja stečaja akcijskim kapitalom upravljao je HLT fond.

Bonus video: