Grboviću odriješene ruke za dodjelu kredita

Ustavni sud nije prihvatio inicijativu za ocjenu zakonitosti spornih odredaba pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih u Montecargu. Dio radnika razočaran odlukom
2126 pregleda 1 komentar(a)
Hoće li krediti biti za privilegovane: Grbović, Foto: Savo Prelević
Hoće li krediti biti za privilegovane: Grbović, Foto: Savo Prelević

Ustavni sud odbio je inicijative radnika Montekarga Vladimira Božovića koji je prije više od godinu tražio ocjenu ustavnosti i zakonitosti nekoliko spornih odredbi Pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih u tom preduzeću.

Izvjestilac u ovom predmetu bio je sudija Milorad Gogić, ali većina sudija Ustavnog suda nije željela da prihvati njegov predlog da se inicijativu prihvati.

Dio radnika Montecarga neprijatno je iznenađen odlukom Ustavnog suda. Oni su mjesecima prethodno negodovali zbog sumnjive odluke o raspodjeli 200 hiljada eura stambenih sredstava, donijete 22. jula, i zbog toga imali ozbiljnih problema sa pojedinim predstavnicima menadžmenta.

Odbor direktora željezničke kompanije i menadžment Montecarga, kojim rukovodi direktor Muradif Grbović, sada imaju odriješene ruke da ostvare svoj prvobitni naum i podijele kredite pod povoljnim uslovima radnicima, među kojima je, kako tvrde, određen broj privilegovanih.

“Ne znam šta da kažem. Nisam zadovoljan, ali je najveća pravosudna institucija tako odlučila i sad moram prihvatiti tu realnost. Razočaran sam”, kazao je u kratkom telefonskom razgovoru Božović, koji je uzalud pred sudom tražio pravdu i nakon prethodne raspodjele stambenih kredita.

On je tražio od Ustavnog suda da ocijeni odredbe člana 24, 26. (stav2), člana 28 i člana 65.(stav 3) Pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih Montecarga, koji je bord donio 29. jula 2015. godine.

Zbog nesuglasica sa direktorom pojedinci, članovi sindikalne organizacije, su trpjeli menadžerska isljeđivanja i pritiske zbog svojih aktivnosti.

Prema Odluci za raspodjelu stambenih kredita pod povlašćenim uslovima trebalo bi da se raspodijeli novac u iznosima od 500 do 13.500 eura. Povučeni kredit se jednokratnom uplatom svega 20 odsto odobrenog iznosa odmah može vratiti u potpunosti.

Predsjednik Sindikata radnika Montecarga Milo Adžić kazao je “Vijestima” da je ta radnička organizacija ostala na stanovištu da se radnici, nezadovoljni raspodjelom novca, obrate tužbom sudu i zatraže pravnu zaštitu.

Na posljednju odluku o raspodjeli stambenog novca stigla su 42 prigovora. Komisijom za raspodjelu sredstava, koja je donijela odluku 22. jula, predsjedava Bojana Radević.

Sindikat radnika Montecarga uzalud je tokom avgusta tražio poništenje ove odluke o raspodjeli i formiranje nove, nezavisne stambene komisije.

Drugi Sindikat Montecarga, lojalan menadžmentu, kojim rukovodi Milenko Klikovac, nije se protivio raspodjeli novca. Upravo Klikovcu, prema odluci, treba da bude dodijeljen pojedinačno najveći iznos kredita, pod povlašćenim uslovima, u iznosu od 13.500 eura.

Odbor direktora ove kompanije, kojim predsjedava Slavenko Jovanović, krajem avgusta, zbog odsustva jednog člana i nepotpune saglasnosti nekih drugih članova, konačno izjašnjavanje o raspodjeli stambenih kredita odgodio je za najmanje 30 dana.

Bonus video: