Grcaju u dugovima, ali još zapošljavaju

Pljevaljska javna preduzeća ostvarila su gubitak od pola miliona eura, ali nastavljaju da zapošljavaju, uprkos tome što imaju višak radnika
373 pregleda 1 komentar(a)
radovi Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
radovi Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 29.04.2018. 16:33h

Preduzeća čiji je osnivač Opština Pljevlja lani su ostvarila gubitak od oko pola miliona eura i nastavila praksu zapošljavanja uprkos višku radnika.

Najčešće se zapošljavaju radnici za povremene poslove tokom cijele godine, uglavnom po partijskoj liniji, što dodatno otežava tešku finansijsku situaciju. Da nije bilo novih zapošljavanja, gubitak bio bi značajno manji.

Najveći gubitak iskazalo je preduzeće “Komunalne usluge” - oko 151.000 eura, što je za oko 120.000 manje nego 2016.

U tom preduzeću radi 56 radnika, a na sezonskim poslovima mjesečno zaposle na određeno vrijeme po pet radnika.

Rukovoditeljka službe unutrašnje revizije Opštine Brankica Mosurović konstatuje da se 81 odsto ukupnih rashoda tog preduzeća odnosi na zarade i naknade zaposlenih.

“Uzimajući u obzir i druge materijalne i nematerijalne troškove, dolazi se do zaključka da društvo može da isplaćuje samo neto-zaradu bez poreza i doprinosa, i da nije u mogućnosti da redovno ispunjava obaveze preuzete po osnovu potpisanog reprograma poreskih obaveza“, navela je izvještaju.

Prosječna neto-zarada zaposlenih je 360 eura i smanjena je za 10 odsto zbog gubitaka.

“Vodovod” je prošlu godinu završio sa gubitkom od oko 125.000 eura. Osim 112 stalno zaposlenih, na kraju prošle godine po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima agažovano je bilo devet radnika. U “Vodovodu” tvrde da su bili prinuđeni da ih uposle jer je preduzeće bilo angažovano na više projekata u isto vrijeme.

Iako su se ugovorom o reprogramu poreskog duga obavezali da će redovno izmirivati dug i poreske obaveze, “Vodovod” od juna do kraja prošle godine nije uplaćivao poreze i doprinose na zarade.

Preduzeće “Čistoća” prednjači po broju stalno i povremeno zaposlenih. Na kraju prošle godine imali su 161 stalno zaposlenog i dvadesetak radnika na određeno vrijeme. Preduzeće je iskazalo gubitak od 83.000 eura.

U preduzeću “Grijanje” na jednog radnika u proizvodnji dolazi jedan zaposleni u administraciji - 17 radi u kotlarnicama, a jedan manje se bavi papirologijom. Tvrde da nijesu zapošljavali tokom 2017. godine, osim što su “sporadično zaposlili nekolicinu radnika koji su povremeno angažovani na održavanju kontinuiteta u procesu proizvodnje kao zamjena zaposlenih koji su bili privremeno spriječeni za rad”.

Akumulirani gubitak iz prethodnih godina iznosi 502.000 eura i veći je od kapitala preduzeća.

“Moraju se preduzeti hitne mjere na sanaciji postojećeg stanja uz maksimalno angažovanje osnivača kako bi društvo opstalo”, saopštili su iz “Grijanja”.

Preduzeće lokalni putevi prošlu godinu završilo je sa gubitkom od 74.000 eura. Zapošljavaju 37 radnika i od maja prošle godine nijesu uplaćivali poreze i doprinose na zarade.Opština “Čistoći “duguje milion eura za čišćenje i održavanje

Direktor “Čistoće” Saša Ječmenica tvrdi da je preduzeće u teškoj finansijskoj situaciji zahvaljujući nepravilnom obračunu zarada od 11. septembra 2008. do 31. marta 2015. godine, zbog čega su mnogi radnici dobili sudske sporove.

Sa njih 115 potpisan je sporazum o izmirenju duga u ukupnom iznosu od oko 200.000 eura. Tom preduzeću Opština duguje skoro milion eura za čišćenje i održavanje javnih površina.

Bonus video: