Grci bi da istražuju naftu u crnogorskom podmorju

Crnogorska Vlada namjerava da u septembru raspiše tender za istraživanje nafte i gasa, koji će biti otvoren devet mjeseci
3 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2012. 17:54h

Kompanija Helenik Petroleum, koja posluje na crnogorskom tržištu od 2002. godine, zvanično je zainteresovana da učestvuje na predstojećem tenderu za istraživanje ugljovodonika u crnogorskom podmorju - saopštio je generalni direktor Jugopetrola Joanis Gerulanos.

On je agenciji Mina-business rekao da će nakon raspisivanja tendera grčka kompanija, koja je većinski vlasnik Jugopetrola, pratiti sve naredne korake koji budu propisani zvaničnim procedurama.

Crnogorska Vlada namjerava da u septembru raspiše tender za istraživanje nafte i gasa, koji će biti otvoren devet mjeseci.

Prema riječima Gerulanosa, Jugopetrol ni na koji način ne utiče na povećanja ili smanjenja maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori, koja zavisi od više faktora.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori su, kako je naveo, definisane uredbom crnogorske Vlade, javnim dokumentom u koji svako može imati uvid.

“Cijene se usklađuju svakog drugog ponedjeljka. Pored poreza i akciza koje propisuje država i nekih fiksnih troškova, kao što je transport nafte, na cijenu goriva najviše utiču cijena nafte na svjetskoj berzi i valutni odnos eura i američkog dolara. Jugopetrol, pa ni Vlada Crne Gore, ne mogu uticati na ta dva faktora. Takvo stanje stvari, nažalost, ne dozvoljava previše fleksibilnosti”, objasnio je Gerulanos.

On je kazao da je ta kompanija prva uvodila najviše standarde kvaliteta goriva, u svim zemljama u kojima posluje, uključujući i Crnu Goru.

Gerulanos je kazao da gorivo koje se prodaje na Jugopetrolovim pumpama zadovoljava sve standarde kvaliteta koje propisuje standard Euro 5

“Sa sigurnošću možemo tvrditi da gorivo koje se prodaje na Jugopetrolovim pumpama zadovoljava sve standarde kvaliteta koje propisuje Euro 5”, naveo je Geroulanos.

On je podsjetio da kvalitet proizvoda koji se uvoze u Crnu Goru prolazi višestruke provjere prije nego što proizvodi stignu do krajnjeg kupca.

“Prije utovara svakog broda, analize sprovode naši dobavljači, a po dolasku svakog broda nezavisna laboratorija uzima uzorke sa broda i iz tankova u koje se gorivo odlaže nakon istovara”, kazao je Geroulanos.

On je dodao da dok je gorivo u tankovima, zvanična akreditovana laboratorija u Crnoj Gori dodatno povremeno ispituje kvalitet goriva, a tokom čitave godine akreditovana laboratorija ispituje i kvalitet goriva na pumpama i to ne manje od 94 puta godišnje.

“Pored toga, Jugopetrol s vremena na vrijeme obavlja i svoje provjere i otvoreni smo da sprovodimo analize po zahtjevu klijenata. Posljednje analize kvaliteta goriva realizovane su krajem jula, čiji su rezultati pokazali da je kvalitet goriva baš onakav kakav treba da bude - dobar i u skladu sa standardima”, precizirao je Gerulanos.

Jugopetrol je, prema njegovim riječima, nedavno uveo sistem poslovanja, prema kojem angažuju preduzeća da prodaju proizvode na benzinskim pumpama pod brendom Jugopetrol, supervizijom i pravilima koje propisuje kotorska kompanija.

Prema njegovim riječima, riječ je o tržišno orijentisanom sistemu poslovanja benzinskih stanica, koji ima za cilj da motiviše zaposlene, jer se temelji na poslovnoj filozofiji “što se više trudiš, više zaradiš”.

On je podsjetio da je u aprilu ove godine na većini pumpi u Crnoj Gori uveden avio-dizel, kristalno čist eurodizel oslobođen čak i od najsitnijih mikroskopskih nečistoća zahvaljujući posebnim filterima koji se koriste u avioindustriji.

U toku je, kako je rekao, i rekonstrukcija instalacija u Baru i Tivtu. Riječ je o dva velika projekta, čija je realizacija vremenski i finansijski dosta zahtjevna, a koja bi trebalo da doprinese dodatnom unapređenju tih instalacija.

Gerulanos je kazao da gorivo koje se prodaje na Jugopetrolovim pumpama zadovoljava sve standarde kvaliteta koje propisuje standard Euro 5

Avio-gorivo skupo zbog transporta

Govoreći o zahtjevu kompanije Montenegro erlajns da se preispita monopolistička pozicija Jugopetrola, zbog cijene avio-goriva koja je veća nego u drugim evropskim zemljama, Gerulanos smatra da se radi o jednom velikom nesporazumu i nerazumijevanju načina funkcionisanja te industrije. “Ako govorimo o velikim internacionalnim evropskim aerodromima, koji troše više goriva nego cijela Crna Gora, moramo razumjeti način na koji se oni snabdijevaju gorivom”, kazao je Gerulanos.

Najčešće je riječ o, kako je objasnio, sistemu snabdijevanja u kojem se pored aerodroma nalaze rafinerije i aerodromi crpe gorivo direktno sa cijevi koje se nalaze u njihovoj neposrednoj blizini i koje su povezane direktno sa rafinerijom. “Takav oblik snabdijevanja gorivom je daleko jednostavniji i jeftiniji u odnosu na oblik snabdijevanja koji je svojstven Crnoj Gori, ali i aerodromima u našem okruženju”, ocijenio je Gerulanos.

Kako je kazao, da bi se gorivo dopremilo do aerodroma u Podgorici, potrebno je da brodovima dođe do luke, odakle cistijernama do tankova, a onda opet cistijernama do aviona, pri čemu svi ti koraci zbog troškova transporta poskupljuju gorivo.

I pored toga, kako je naveo, ukoliko se uporedi cijena goriva na aerodromima koji su slični crnogorskom, kao što su aerodromi u Dubrovniku, Tirani, Prištini, Skoplju i Ljubljani, vidi se da je cijena goriva Jugopetrola niža od cijena koje plaćaju aviokompanije na pomenutim aerodromima. “Montenegro erlajns, kao kompanija od nacionalnog značaja, ali i kao naš korporativni klijent ima specijalne komercijalne uslove koji su znatno povoljniji od uslova koje imaju drugi klijenti”, dodao je Gerulanos.

Bonus video: