“Grijanju” prijeti stečaj, radnici opet štrajkuju?

“Ako do sada menadžment firme nije predložio bilo kakav modalitet u vezi sa isplatom zaostalih zarada, kako da vjerujemo da će to u bliskoj budućnosti učiniti”, naveli su radnici u saopštenju
629 pregleda 2 komentar(a)
Kotlarnica u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan
Kotlarnica u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan

Zaposleni u gradskoj toplani, kojom gazduje opštinsko preduzeće “Grijanje”, ponovo će stupiti u štajk ukoliko sa rukovodstvom preduzeća ne dogovore dinamiku isplate zaostalih dugovanja.

To je saopšteno nakon sastanka koji su predstavnici radnika održali sa rukovodstvom preduzeća i predsjednikom Opštine Igorom Golubovićem.

Zaposlenima u gradskoj kotlarnici u Skerlićevoj ulici, zaključno sa oktobrom duguje se deset zarada. Kada će stupiti u štrajk zaposleni će odlučiti na današnjem sastanku.

Radnici kažu da je ishod sastanka krajnje nepovoljan za njih i da im je, kako tvrde, saopšteno da treba da budu zadovoljni sa dasadašnje tri isplaćene zaostale zarade. Tvrde da je predsjednik Opštine tražio da se inicira uvođenje stečaja.

Zaposleni kažu da je rukovodstvo preduzeća trebalo da predloži modalitet isplate zaostalih zarada, ali da do danas to nije urađeno.

“Ako do sada menadžment firme nije predložio bilo kakav modalitet u vezi sa isplatom zaostalih zarada, kako da vjerujemo da će to u bliskoj budućnosti učiniti”, naveli su radnici u saopštenju.

Radnici su upozorili rukovodstvo i predsjednika Opštine da je problem u kotlarnici, kako tvrde, mogao imati katastrofalne posljedice po zaposlene stanare zgrade u kojoj je smještena kotlarnica. Navode da sigurnosni ventili na kotlu nisu reagovali pri temperaturi od 120 stepeni Celzijusa, iako su prije početka sezone rađena baždarenja ventila.

“Da li menadžment firme smatra da odskorašnji radnici mogu primijetiti probleme predstrojnih i sigurnosnih ventila? Radi se o problemima čija je pojava nepredvidiva. Da li nam menadžment firme može reći koja je firma radila posljednje baždarenje”, navodi se u saopštenju.

Zaposleni kažu da iza njih ne stoji nijedna politička partija, već da samo pokušavaju da riješe svoje egzistencijalne probleme.

Zaposleni tvrde da do štrajka zaposlenih ne bi došlo u periodu od 5. do 8. oktobra, da je direktor preduzeća Miloš Kovačević pokrenuo disciplinski postupak protiv njihovog poslovođe, što je bio jedan od razloga zbog kojeg su odbijali da rade.

“Po našim saznanjima, tužilaštvo je pokrenulo postupak protiv poslovođe 17. septembra, a sumnja u počinjeno krivično djelo datira od sredine aprila ove godine. Zašto ste dozvolili da protekne toliko vremena do njegove suspenzije, jer, da je na vrijeme suspendovan, do našeg više revolta nego štrajka ne bi ni došlo”, navode radnici u saopštenju.

Klub odbornika Demokratske Crne Gore saopštio je da će inicirati sazivanje vanredne sjednice Skupštine Opštine Pljevlja, na kojoj bi se razmatralo stanje u "Grijanje" Pljevlja. Saopštili su da su inicijativu već podržali odbornički klubovi Socijalističke narodne partije i Pokreta za Pljevlja.

Bonus video: