Grupa radnika Aerodroma žali se na ugovore o radu

Iz kompanije tvrde da ugovore produžavaju prema zakonu
4244 pregleda 4 komentar(a)
Radnike upućuju na inspekciju ako misle da su zakinuti: Aerodrom, Foto: Boris Pejović
Radnike upućuju na inspekciju ako misle da su zakinuti: Aerodrom, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.02.2020. 08:37h

Grupa zaposlenih u Aerodromima Crne Gore obratila se redakciji “Vijesti”, tvrdeći da su im ugovori o radu istekli 31. januara ove godine, da oni nijesu produžavani, a da im je rečeno da dolaze na posao i “rade na crno”. Oni kažu da se ovo odnosi na 30-ak radnika koji bi da su im ugovori produženi nakon 31. januara imali pravo na ugovor o radu na neodređeno.

Smatraju da je ovo urađeno kako bi Aerodromi izbjegli da im daju ugovore o radu na neodređeno, čime gube i pravo na otpremnine u slučaju da ACG preuzme privatnik kroz ugovor o koncesiji. Kažu da su im kartice za ulazak na posao produžene, iako ugovori nijesu. Iz Aerodroma tvrde da su netačni navodi grupe radnika.

“ACG su jedno od najboljih preduzeća u Crnoj Gori, a u prilog tome ide i činjenica da se odgovorno ponašamo kako prema svojim radnicima tako i prema svim poslovnim partnerima. Svoje obaveze na vrijeme izmirujemo, a ‘rad na crno’ ne postoji. Radnicima kojima su isticali ugovori na određeno vrijeme krajem januara ove godine, produženi su - jer da nisu, ne bi mogli da uđu u zaštićenu aerodromsku zonu gdje inače obavljaju svoje radne dužnosti. Po odredbama Zakona o radu, a koji se tiče ispunjavanja uslova u dijelu transformacije radnog odnosa sa određenog na neodređeno vrijeme nakon isteka zakonskog roka, nijedan od radnika ne ispunjava te kriterijume”, odgovorili su iz ACG. Poručuju da su često predmet kontrola raznih državnih inspekcija, a ako neko od radnika misli da mu je povrijeđeno bilo koje pravo, može da se obrati nadležnim organima za zaštitu prava zaposlenih.

Bonus video: