Gužve u katastru odložile tri miliona

Do kraja godine oko 2,4 miliona eura trebalo bi da bude isplaćeno za 340 bivših radnika “Dakića”
158 pregleda 0 komentar(a)
Radoje Dakić protest, Foto: Luka Zeković
Radoje Dakić protest, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.07.2018. 18:25h

Zbog administrativnih barijera u katastru i ishoda spora pred Apelacionim sudom za nekoliko mjeseci biće odložena isplata 3,29 miliona eura bivšim radnicima “Radoje Dakića” u stečaju, koliko je vladina Uprava za imovinu ponudila za kupovinu zemljišta bivše fabrike.

U svakom slučaju, kako je juče potvrđeno “Vijestima”, do kraja godine najviše novca, oko 2,4 miliona eura, trebalo bi da bude isplaćeno za 340 bivših radnika, a koji kao razlučni povjerioci imaju pravo na najveći dio od imovine koja je predmet prodaje.

Stečajni upravnik Mladen Marković prihvatio je ponudu Uprave za imovinu vrijednu 3,29 miliona, ali ugovor još nije zaključen zbog velikih gužvi u katastru (zbog legalizacije), ali i zbog žalbe nezadovoljnih advokata radnika koji pred Apelacionim sudom osporavaju oglas.

“Isplata će biti obavljena prema redosljedu upisa založnog prava, koji još nijesam dobio od suda tako da ne mogu ni navesti ko će sve dobiti novac”, objasnio je Marković.

Razlučni povjerioci imaju prednost prilikom isplate potraživanja, u odnosu na povjerioce svrstne u tri isplatna reda stečajnog dužnika jer je njihova hipotekovana imovina odvojena od stečajne mase.

“Nama je priznato razlučno pravo za bivše radnike FAKOP-a, IRS-a, Remont proizvoda, Ugostiteljstva, Obezbjeđenje i dio radnika administracije koji su radili u bivšj upravnoj zgradi”, naveo je zastupnik 339 bivših radnika iz kancelarije “Prelević” Aco Vojinović.

Predstavnik bivših radnika Milan Vukčević stekao je založno pravo na isti dio imovine, i pravo na predstojeću isplatu, ali njega više ne zastupa “Prelević”.

“Stečaj je i uveden da se zakinu potraživanja i da se ne sprovede pravosnažna presuda. Naša presuda koja se tiče ljudskih prava i plata prepuštena je tržištu, koliko ko da za imovinu, a mi nemamo veze sa tržištem. Stečaj je pokrenuo državni organ Poreska uprava”, podsjetio je Vukčević.

Advokat Veselin Raspopović, koji zastupa oko 740 bivših radnika smatra da informacije će njegovi klijenti dobiti oko 800.000 nijesu tačne. “O raspodjeli će isključivo da odluči upravnik, a to ni on u ovom trenutku ne zna. Nesporno je da klijenti “Prelevića” imaju prvi teret”, dodao je Raspopović, i napomenuo da konačna raspodjela zavisi od toga koja će metodologija biti primijenjena.

Novac prihodovan od tačno 1.028 kvadrata zemljišta, na istom dijelu imovine koji će biti prodat Upravi za imovinu, pripašće razlučno i za 44 bivša radnika Bravarske obrade, koje sad zastupa advokat Novica Sekulović.

"Imamo preciznu hronologiju upisa u katastar. Moji klijenti imaju prvi rješenja upisana na parceli i trebalo bi da ostvare 83.000 eura, a što se tiče načina raspodjele novca to je još nepoznanica iz razloga što upravnik nije obavio raspodjelu“, zaključio je Sekulović.

Bonus video: