Gvozdenović: Budvanska rivijera može da zakupi ili izgradi hotel na sjeveru

Gvozdenović je, kako je saopšteno, posebno pozdravio napore menadžmenta da se aktiviraju i otvore nova emitivina tržišta Evrope čime se mijenja i struktura gostiju
18 komentar(a)
Branimir Gvozdenović
Branimir Gvozdenović
Ažurirano: 17.08.2016. 15:03h

Ministar turizma i održivog razvoja Branimir Gvozdenović očekuje da bi Hotelska grupa Budvanska rivijera, kao što je u slučaju hotela Lipka, mogla po sličnom modelu da zakupi, preuzme menadžment ili izgradi hotel na sjeveru Crne Gore.

Gvozdenović smatra da bi hotel Piva u što je moguće kraćem roku trebalo privesti namjeni kroz model sopstvenog ulaganja ili pronalaženjem kvalitetnog investitora.

Gvozdenović je prisustvovao sjednici odbora direktora, pa iako je bilo najavljeno da će nakon sastanka ministar i predsjednik odbora direktora Saša Radović dati izjave, od toga se odustalo.

Ovo je drugi put da ministar u deset dana boravi u Budvi i da izbjegne susret sa novinarima. Prošle sedmice je bi u radnoj posjeti kod gradonačelnika Srđana Popovića, o čemu su medji obaviješteni saopštenjem, a to je sada isto urađeno i iz Budvanske rivijere.

„Nakon razmatranja redovnih tačaka dnevnog reda, ministar je posebno zadovoljstvo iskazao postignutim rezultatima Hotelske grupe u prethodnih sedam mjeseci rada, čiji pokazatelji potvrđjuju bolje poslovanje u odnosu na uporedni prošlogodišnji period“, navedeoo je u saopštenju.

Kompanija će, kako je najavljeno, na inicijativu Ministarstva održivog razvoja i turizma kao i nadležnih institucija u oblasti zapošljavanja omogućiti da se unaprijedi postojeći kvalifikovani ljudski resurs kroz dopunsku edukaciju i posebne kurseve kako bi se dostigle nove potrebne vještine i znanja, jer je 99 odsto radne snage iz Crne Gore.

„Kompanija je dobar primjer da se angažovanjem kadra sa domaćeg tržišta rada mogu postizati dobri rezultati. Osim 261 stalno zaposlenog radnika, u HG je tokom turističke sezone uposleno dodatnih 535 radnika, od kojih su samo 8 strani državljani“, navode iz Budvanske rivijere.

Oni dodaju da je Gvozdenović apostrofirao značaj aktivnosti koje treba preduzeti u cilju produžetka turističke sezone.

Iniciran je predlog da se Nacionalnoj turističkoj organizaciji i avio kompaniji Montenegro Airlines predlože projekti i manifestacije koji bi zajedničkom organizacijom omogućili popunjavanje hotelskih kapaciteta u vansezonskom periodu.

Gvozdenović je, kako je saopšteno, posebno pozdravio napore menadžmenta da se aktiviraju i otvore nova emitivina tržišta Evrope čime se mijenja i struktura gostiju.

U dijelu aktivnosti menadžmenta, Gvozdenović je naglasio pozitivan primjer hotela Lipka, koji je izazvao pažnju kvalitetnog investitora što je za područje Kolašina krupan korak ka dopunskoj valorizaciji turističkih vrijednosti tog područja.

„Očekivanja ministra se naslanjaju i na otvaranje novih mogućnosti aktivnog uključivanja Hotelske grupe kroz menadžment, zakup ili izgradnju hotelskih kapaciteta u okviru novih projekata na sjeveru Crne Gore“, navode iz Hotelske grupe.

Kako dodaju sličan zadatak upravo predstoji kod hotela Piva.

„U okviru predstojećih novih investicija kompanije svakako je i ulaganje u renoviranje hotela Aleksandar, koji je u dijelu 82 smještajne jedinice adaptiran prema standardima kompatibilnim kategoriji od 4 zvjezdice. U saradnji sa grupacijom TUI Nordic za sljedeću turističku godinu ponuda ovog hotela najvećim dijelom biće usklađena sa konceptom Blue star hotela, dok bi dio hotela funkcionisao kao Tucan club hotel. Adaptacija i unaprjeđenje hotela u tom pravcu, dodatno bi uslovila aktiviranje tržišta Sjeverne Evrope“, navode u HG.

U Hotelskoj grupi ostvareno povećanje fizičkog obima prometa za oko pet odsto

U Hotelskoj grupi je tokom prethodnih 7 mjeseci ostvareno povećanje fizičkog obima prometa za oko pet odsto u odnosu na upredni period prošle turističke godine. U ovom trenutku u hotelima kompanije na dnevnom nivou boravi oko 3.500 turista, 35% gostiju je iz Evropske unije.

„Trend ostvarivanja pozitivnih pokazatelja poslovanja u odnosu na uporedni prošlogodišnji period biće nastavljen i u predstojećem postsezonskom periodu septembra i oktobra, kada se očekuje dvocifrena stopa rasta fizičkog obima prometa“, navode u Hotelskoj grupi

Bonus video: