Gvozdenović o stranim investicijama: Crna Gora drži lidersku poziciju - Vijesti.me
SAJAM NEKRETNINA U KANU

Gvozdenović o stranim investicijama: Crna Gora drži lidersku poziciju

Gvozdenović je podsjetio da su, u skladu sa težnjama Crne Gore, izvršene izmjene i dopune u zakonskoj regulativi o PDV-u, porezu na nepokretnosti, zakonu o strancima, kao i zakonu o uređenju prostora

Branimir Gvozdenović
Branimir Gvozdenović (Foto: Arhiva Vijesti)

Crna Gora drži lidersku poziciju u regionu kada je riječ o visini stranih direktnih investicija, poručio je ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović na sajmu nekretnina u Kanu.

U okviru sajma nekretnina MIPIM 2015, na prezentaciji „Crna Gora – investicije, projekti i mogućnosti“ investicione potencijale Crne Gore predstavili su Gvozdenović i predstavnici kompanija Porto Montenegro, Luštica Bay, Portonovi, Atlas Grupa i Montrose.

“Tokom prezentacije, Gvozdenović je naglasio da Crna Gora drži lidersku poziciju u regionu kada je riječ o visini stranih direktnih investicija, a prisutne je upoznao i sa novim Vladinim mjerama i olakšicama koje su usvojene, a sve u cilju kreiranja što povoljnijeg i atraktivnijeg poslovnog ambijenta u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Gvozdenović je, kako se navodi, podsjetio da su, u skladu sa težnjama Crne Gore, izvršene izmjene i dopune u zakonskoj regulativi o PDV-u, porezu na nepokretnosti, zakonu o strancima, kao i zakonu o uređenju prostora.

On je istakao da je fokus aktivnosti i pažnje u velikom dijelu usmjeren na uravnoteženje regionalnog razvoja Crne Gore, gdje veliku šansu vide upravo u razvoju zone Bjelasice i Komova, na kojoj je predviđena realizacija osam novih planinskih rizorta orijentisanih na cjelogodišnje poslovanje, u skladu sa međunarodnim standardima planiranja, izgradnje i upravljanja.

“Akcenat je stavio na razvoj visokokvalitetnog turizma kao ključne odrednice crnogorskog razvoja i kao jedinstven prostor sa akcentom na sjever, područje Bjelasice i Komova i Durmitorsko područje”, kaže se u saopštenju.

U okviru prvog dana programa MIPIM 2015, Gvozdenović je učestvovao na ručku za investitore koji je organizovan u okviru Re-invest samita na temu “Strategije razvoja nekretnina u svijetu koji se mijenja”, na kojem su vodeći investitori u sektoru nekretnina razgovarali o ključnim pitanjima i novim razvojnim trendovima u ovoj oblasti.

Iz Ministarstva suz podsjetili da je MIPIM najveći međunarodni sajam nekretnina koji je poznat po svojoj reputaciji i jedinstvenom prisustvu velikog broja zemalja.

“Okuplja najuticajnije donosioce odluka na tržištu nekretnina, omogućavajući im prisustvo na najvećoj izložbi razvojnih projekata koja učesnicima nudi informacije o tome gdje i kada ulagati u tržišta, kako ući u partnerstvo, upoznavanje sa razvojnim inovacijama u oblasti nekretnina, sa akcentom na finansije, arhitekturu i održivost, kao i mogućnost susreta sa ključnim investitorima”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je MIPIM mjesto za upoznavanje vodećih partnera i potencijalnih investitora iz preko 90 država svijeta.

“Ovogodišnji sajam je okupio preko 20 hiljada posjetilaca, uključujući više od 4,2 hiljade predstavnika velikih investitora, korporativnih krajnjih korisnika i hotelskih grupacija”, precizirali su iz Ministarstva.
Delegacija Crne Gore učestvuje na MIPIM 2015 od 10. do 13. marta, a na crnogorskom štandu su izloženi projekti i investicioni potencijal Crne Gore u oblasti nekretnina.