Gvozdenović: Očuvaće se spomenički potencijal Mamlule

"Sve ostaje u postojećim gabaritima, nema nikakvih promjena kada je u pitanju sama kontura tvrđave", rekao je Gvozdenović
87 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2014. 19:56h

Planskom dokumentacijom projekta valorizacije ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula predviđeno je očuvanje njenog spomeničkog potencijala, pri čemu neće biti nikakvih promjena kada je u pitanju kontura tvrđave, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović.

On je na okruglom stolu povodom prezentacije projekta valorizacije ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, kazao da je njihov zahtjev bio da planirani objekat ima formu i izgled koji potpuno odgovara postojećem stanju, jer to definiše studija lokacije 34.

"Sve ostaje u postojećim gabaritima, nema nikakvih promjena kada je u pitanju sama kontura tvrđave", rekao je Gvozdenović.

On je podsjetio da je konačna odluka na Skupštini, a da će lokalitet biti vraćen državi sa izgrađenim sadržajima nakon 49 godina, kako je ponuđeno od investitora.

"Ovo je pitanje zaštite kulturne baštine, ekonomsko i pitanje obogaćivanja turističke ponude, podsjećanje na svjedočanstvo stradanja i simbola borbe za slobodu, pitanje Herceg Novog, kvaliteta života građana i odnosa prema investiciji", ocijenio je Gvozdenović.

Tenderska komisija za valorizaciju turističkih lokaliteta uputila je javni poziv za davanje u dugoročni zakup lokaliteta Lastavica sa tvrđavom Mamula u decembru prošle godine, na osnovu usvojenog plana za prošlu godinu.

Gvozdenović je podsjetio da je od 2007. godine taj projekat bio u planu da se valorizuje i bio je predmet raznih rasprava. Do trenutka pokretanja inicijative od građana nije bilo primjedbi sa tenderskom procedurom.

"Imamo interes države i građana, odnosno komercijalni, gdje se ostvaruju prihodi, a imamo i nematerijalni koji je jako važan. Mamula je svjedočanstvo stradanja i naše kulturne baštine, uspješni su oni koji pomire staro i novo, to nije jednostavno ali je važno tražiti najbolja moguća rješenja", poručio je Gvozdenović.

Orascom Development Holding je jedini dostavio formalno ispravnu ponudu za zakup. Ponuda podrazumijeva period zakupa od 49 godina, zakupninu za zemljište od 1,5 eura po kvadratnom metru, dva odsto prihoda bez poreza na dodatu vrijednost (PDV) na ime varijabilne zakupnine za lokalitet i 0,9 eura za zakup akvatorijuma.

Farid: Spa centar, restorani, muzej...

Direktor Sektora planiranja i razvoja u Luštici Development, Omar Farid kazao je da je suština onoga što planiraju jeste da sačuvaju postojeće strukture i koncept, odnosno očuvanje i restauracija Mamule.

"Planirano je da hotel ima 23 sobe, iako se dozvoljava više, ali smatrali smo da bi bile dovoljne kako ne bi narušile integritet same zgrade. Sobe bi bile umetnute u ćelije, a ne bi se mijenjali već postojeći prozori", objansio je Farid.

Predviđen je, kako je kazao, spa centar i nekoliko restorana, muzej ili memorijalna prostorija.

"Što se tiče hrane riječ je o lokalnim kulinarskim aspektima, dok bi vodeni sportovi bili važan momenat ljeti, ali ne potenciramo motorizovane aktivnosti, već ronjenje ili jedrenje", dodao je Farid.

Lazarević: Prekršen Zakon o kulturnom dobru

Sekretar Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore (SUBNOR), Miodrag Đurović, kazao je da Mamulu treba spasiti od onoga kakva je sada.

"Sada je leglo svega, spomen ploča je zasigurno u dračama i šiblju. SUBNOR nije tu da koči sve ono što donosi napredak Crnoj Gori. Zalažemo se da tu bude mali muzej Mamula, što će podsjećati na njenu izgradnju i ono čemu je bila namijenjena", kazao je Đurović.

Inicijator Grupe za spas Mamule, Mirko Lazarević tvrdi da je prekršen Zakon o kulturnom dobru, koji kaže da svako ima pravo da pod jednakim uslovima, individualno ili kolektivno, koristi kulturna dobra.

"Spomenuto je da će objekat privući bogatu klijentelu, što je u konfliktu sa ovim pravom da svako može da uživa u kulturnom dobru. Vidjeli smo po idejnom rješenju, da je tvrđava podijeljena u zone, a da je krov čitave tvrđave VIP zona", rekao je Lazarević.

Elita, kako je kazao, ne dolazi u obzir kada je u pitanju kulturno dobro.

Zainteresovani građanin, Nebojša Mandić pokazao je sliku postojećeg stanja na Mamuli i pitao prisutne koliko su puta bili na Mamuli.

"Gospodin iz udruženja boraca koje ja jako poštujem kazao je da je ploča zarasla i da ni na šta ne liči", rekao je Mandić i pokazao sliku na kojoj se ploča vidi.

On je naveo da tamo ima cvijeća i vijenaca koji se donose svake godine.

Mandić je pokazao i fotografiju poluostvra sa tvrđavom Arza koja je početkom 2000-tih godina prodata.

"Jedino što je sada tamo privatni posjed i sjekuriti koji ne daju pristup građanima. Nijesmo mi protiv valorizacije, ali sadašnje stanje je bolje, ukoliko kasnije dođe do toga da u narednih 20 godina ne možemo ići tamo da se kupamo", dodao je Mandić.

Galerija

Bonus video: