Gvozdenović: Poštovaćemo što je predviđeno planom

Gvozdenović ne zna za projekte koji su u vezi sa Starim gradom, zna za one koji su u vezi sa studijom lokacije
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2014. 19:16h

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović saopštio je da nije upoznat sa planovima kompanije „Boka grupa“ da na dijelu prostora nekadašnjeg poljoprivrednog dobra „Montepranzo“ predviđenog za izgradnju golf-terena, napravi „Stari grad Tivat“.

Kontroverzni projekat koji je čelnik „Boka grupe“ Džon Gvozdenović Kenedi nedavno predstavio tivatskom gradonačelniku Ivanu Novoselu, predviđa da se na dvije urbanističke parcele u okviru DUP-a „Golf ekonomija“, predviđene za „centrane djelatnosti“, izgradi nešto što bi po Kenedijevim arhitektama, trebalo da bude “prvi stari grad na obali istočnog Jadrana nakon 500 godina“.

„Ne znam za projekte koji su vezani za Stari grad. Znam za projekte koji su vezani za studije lokacije koje je usvojila Opština Tivat i što ćemo kao država podržavati,” odgovorio je ministar Gvozdenović na pitanje “Vijesti” da li ministarstvo kojem je on na čelu podržava kontroverznu ideju “Boka grupe” da napravi “stariji i ljepši” Tivat.

Lokalna javnost sa nevjericom i šalom primila je informaciju o namjerama britansko-crnogorskog Kenedija, da preko puta aerodroma, uz Jadransku magistralu pravi nešto što bi se sa mnogo mašte moglo smatrati replikom nekog starog, srednjovjekovnog primorskog grada opasanog odbrambenim bedemima od kamena. Tivat je inače, jedini od gradova na primorju koji nema klasično staro gradsko jezgro.

Sve to inspirisalo je Kenedija i njegove arhitekte da umjesto modernih zgrada sa ukomponovanim elementima tradicionalne primorske arhitekture i graditeljskog nasljeđa, na dijelu površine budućeg golf-kompleksa, predvide izgradnju nečega što Tivćani već nazivaju Diznilendom.

Komentarišući namjeru Kenedija koju je podržao gradonačelnik Novosel, ministar Gvozdenović je kazao da Vlada “podržava projekte koji su usklađeni sa regulativom i u skladu sa jasno definisanim procedurama u crnogorskom zakonodavstvu.”

“Prostorno-planska dokumentacija koju usvajaju država ili opštine je predmet procedura u kojima je pored ostalih, i jako transparenta javna rasprava. Siguran sam da su svi bili u prilici da u toj javnoj raspravi daju svoje komentare i da se u skladu sa time, u toj prostorno-planskoj dokumentaciji dođe do najboljih riješenja. Želimo da idemo naprijed, da uvažavamo sve sugestije u skladu sa procedurama i te poslove rade stručne ekipe”, kazao je Gvozdenović, dodajući da ne zna za ideju gradnje “Starog grada” već da zna za ono što je kao DUP “Golf ekonomija” usvojila Opština Tivat.

“To što je usvojila Opština Tivat, mi ćemo ko država podržavati”, podvukao je Gvozdenović.

Bonus video: