Gvozdenovića će u ponedjeljak saslušavati poslanici

Na saslušanje je pozvana i vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za razvojne projekte Biserka Dragićević
63 pregleda 7 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Boris Pejović
Branimir Gvozdenović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.04.2016. 19:55h

Kontrolno saslušanje ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića, u vezi sa garancijama za hotel As u Perazića dolu, biće održano 18. aprila na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Osim Gvozdenovića, na saslušanje je pozvana i vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za razvojne projekte Biserka Dragićević.

Kontrolno saslušanje predložio je SDP kako bi se utvrdile činjenice i okolnosti u vezi sa validnošću izdate garancije za završetak radova na hotelu As. Odbor je taj predlog jednoglasno prihvatio.

Za potrebe saslušanja poslanici će od Vlade tražiti da dostavi originalnu verziju ugovora za zakup hotela As i aneks, kao i nekoliko vladinih internih informacija u vezi sa raskidom ugovora za druge turističke lokalitete.

As je prodat rusko-crnogorskoj kompaniji Nega turs u maju 2002. za pet miliona maraka uz obavezu da ulože 22 miliona maraka i da hotel završe do kraja 2003. Obaveze nijesu ispunjene ni nakon 12 godina, pa je potpisan aneks ugovora. Osnivači Nega tursa su, prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, preduzeća Montena invest limited i Nikats engineering limited. Predsjednik odbora direktora je Dejan Gardašević, a članovi Nedeljko Gardašević i Viktor Mazanov.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je početkom godine pokrenulo procedure raskida ugovora i naplate bankarske garancije od tri miliona eura kod ruske Sber banke.

Ministarstvo je početkom marta podnijelo krivične prijave protiv šest osoba jer su, kako je objašnjeno, utvrdili da garancija nije validna. Prijave su podnijete protiv predstavnika investitora (kompanija Montena invest i Nega turs) Dejana i Nedeljka Gardaševića, Vladislava Popovića, Viktora Mazanova i dva NN lica.

Investitori su nedavno na konferenciji za novinare kazali da je garancija koju su dostavili uz aneks ugovora validna i da je Sber banka izabrana na predlog Vlade. Prošle godine su uvedene sankcije Ruskoj Federaciji i banka je, kako tvrde, odbila da isplati novac. Poručili su da će u slučaju raskida ugovora tražiti 70 odsto od uloženih 43 miliona koliko im je Vlada priznala, te da na to imaju pravo na osnovu glavnog ugovora.

Odbor za ekonomiju u februaru je saslušao Gvozdenovića zbog negativnog mišljenja Državne revizorske institucije (DRI) na finansijsko poslovanje Javnog preduzeća za nacionalne parkove u 2014.

Vrhovna revizija je, između ostalog, utvrdila da Nacionalni parkovi nijesu prikazali 159 hiljada gotovine, da su smanjili kapital, prikazujući ga skoro 1,7 miliona eura manjim nego što je njegova stvarna vrijednost.

Bonus video: