Haos treba stručno sanirati

Iz Ministarstva poručili da je potrebno angažovati stručni tim za sređivanje haosa i koji će sačiniti sanacioni plan
122 pregleda 9 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 03.03.2016. 20:14h

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma odbili su da daju saglasnost na Detaljni urbanistički plan Sveti Stefan i ocijenili da se radi o urbanistički jednom od najdegradiranijih područja u Budvi.

Time je stavljena tačka na dokument, čija je izrada počela još prije deset godina.

Iz Ministarstva na čijem je čelu Branimir Gvozdenović poručili su da je potrebno angažovati multidisciplinarni stručni tim koji će naći najbolja rješenja za sređivanje haosa i sačiniti sanacioni plan.

Izrada DUP-a Sveti Stefan sa zahvatom površine od 15 hektara, započeta je 2006, ali javno obzanjena tek 2009. godine.

Nacrtom tog plana predviđena je gradnja novih 100.000 kvadrata stambenih i turističkih objekata.

Među gotovo 1.000 mještana koji su čekali da Opština Budva napokon usvoji planski dokument je i srpski biznismen i prijatelj premijera Mila Đukanovića - Stanko Subotić zvani Cane, koji je na parceli uz Vilu Montenegro, ucrtao izgradnju hotela sa sedam zvjezdica koji se kaskadno spušta.

Uprkos tome što plan nije usvojen, nije se stajalo sa gradnjom preko puta grad hotela.

Tako brojni objekti nemaju građevinsku dozvolu, ali se uveliko koriste u turističke i stambene svrhe.

Brojni stručnjaci tvrde da je Sveti Stefan sada jedno od najvećih divljih gradilišta u metropoli turizma, ali i da bi Opština legalizacijom brojnih objekata mogla da naplati milione eura.

“Budući da tendencija gradnje na ovom prostoru rezultira vrlo nepovoljnim ishodima, koji prijete gubljenjem komparativnih prednosti ovog jedinstvenog područja na turističkom tržištu, stava smo da je neophodno od strane Opštine Budva što prije pokrenuti istraživačku i programsku podršku realizaciji plana kako je i bilo predviđeno Generalnim urbanističkim planom koji je tretirao ovaj prostor. Narušavanje javnog interesa, odnosno privatizovanje javnog prostora bez odgovarajuće naknade, degradacija arhitektonskog i pejzažnog ambijenta, prevelika gustina izgrađenosti, onemogućavanje postavaljanja odgovarajuće tehničke infrastrukture, povećanje seizmičkog, ekološkog i dugog rizika... problem su koji su na ovom prostoru evidentni i koje treba urgentno rješavati”, ocijenili su iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Konstatovali su da područje Svetog Stefana zahtijeva hitan i poseban tretman - donošenjem posebne studije ili programa sanacije ili zaštite.

“Obuhvat studije sanacije i zaštite treba uskladiti sa granicama urbanistički degradirnog prostora, što podrazumijeva šire sagledavanje prostora koji tretira DUP Sveti Stefan. Studija mora ponuditi multidisciplinarnu analizu trenutnog načina funkcionisanja naselja, nivoa javnih sadržaja, uticaja izgrađnosti na prirodne vrijednosti i dati jasne preporuke za unapređenje zatečenog stanja. Za izradu takve dokumentacione osnove potrebno je angažovati multidisciplinarni ekspertski tim koji će sa aspekta, u prvom redu, urbnizma, arhitekture, zaštite životne sredine, seizmike i ekonomije sagledati stanje i ponuditi rješenja ugledajući se na najbolje međunarodne prakse na polju sanacije nelegalnih naselja, nastalih unutar ambijentalno vrijednih prostora”, piše u obrazloženju Direktorata za planiranje prostora.

Nema saglasnosti na DUP Podkošljun: Preizgrađenost je najveći problem

Ministarstvo je odbilo da izda saglasnost i na izmjene DUP-a Podkošljun, jednom od najvećih građevinskih područja u Budvi.

“Problemi ovog prostora koji se odnose na preizgrađenost, nedostatka zelenih i slobodnih površina, kao i površina za parkiranje dodatno su produbljeni izmjenama i dopunama DUP Podkošljun, o čemu svjedoči iI dodatno planiranih 327.936 kvadrata bruto građevinske površine”, piše u obrazloženju.

Tim planskim dokumentom, urbanizovan je i plac od 20.000 kvadrata a koji je u vlasništvu firme Global Montenegro, premijera Mila Đukanovića i njegovog prijatelja Vuka Rajkovića.

Na tom placu predviđena je gradnja rezidencijalnog kompelska od 40–ak vila.

Bonus video: