Hargitai nova direktorica EBRD za Zapadni Balkan

EBRD je vodeći investor zemljama Zapadnog Balkana Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, BJR Makedoniji, Kosovu i Bosnoj i Hercegovini sa prosječnih godišnjim ulaganjima u iznosu od milijarde eura
100 pregleda 0 komentar(a)
Zsuszanna Hargitai, Foto: EBRD
Zsuszanna Hargitai, Foto: EBRD
Ažurirano: 11.06.2018. 15:25h

Zsuszanna Hargitai izbarana je za novog direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan.

Hargitai je, kako je saopšteno iz EBRD-a, rekla da će njen cilj biti da poveća investicije banke i podršku u oblasti ekonomske politike u regionu, a imajući u vidu perspektivu tih zemalja u Evropskoj Uniji (EU).

Ona je ocijenila da je proces približavanja i pridruživanja EU glavni pokretač reformi i da povećava atraktivnost regiona za investicije u privatni sektor.

"EBRD dobro je pozicionirana kako bi imala važnu ulogu u ovom procesu i potpuno smo spremni da obezbijedimo sve što je potrebno u oblasti finansija i savjetovanja u oblasti ekonomske politike”, rekla je Hargitai.

Navodi se da je EBRD svjesna potreba za poboljšanjem infrastrukture u zemljama kako bi se osnažila regionalna saradnja i, kao i približavanje Zapadnoj Evropi i jedinstvenom tržištu EU.

Ističe se da je EU najveći trgovinski partner zemalja Zapadnog Balkana, a isto tako i najveći izvor direktnih stranih investicija.

Ocjenjuje se da je privlačenje tih sredstava od krucijalne važnosti za rast tih zemalja, a takođe zavisi i od poslovnog okruženja.

Dodaje se je, kako bi potpomogla te procese, EBRD pokrenula nekoliko inicijativa kao što su poslovni savjetodavni odbori u Srbiji i Bivšoj jugoslovenskoj republici Makedoniji.

Iz EBRD-a su kazali da će Hargitai, sa sjedištem u Beogradu, voditi i poslovanje u Srbiji, gdje će naslijediti Daniela Berga koji napušta Banku nakon 25 godina službe.

Kako su najavili potpredsjednik EBRD-a, Alan Pilu, predstaviće u Beogradi Hargitai srpskim vlastima, uključujući i premijerku Anu Brnabić.

EBRD je vodeći investor zemljama Zapadnog Balkana Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, BJR Makedoniji, Kosovu i Bosnoj i Hercegovini sa prosječnih godišnjim ulaganjima u iznosu od milijarde eura.

EBRD je i lider u angažovanju u oblasti ekonomskih politika. Banka podržava razvoj privatnog sektora i transformaciju prema zelenoj ekonomiji.

Najavljeno da je će nakon sastanaka sa privrednicima i partnerima, delegacija EBRD-a na čelu sa Pilu-om i Hargitai odputovati u Crnu Goru, Albaniju, BJR Makedoniju i Kosovo.

Bonus video: