Heta će pokušati da naplati dug od Đukanovića

Global Montenegro, firma lidera DPS-a i njegovog kuma Vuka Rajkovića, prije 10 godina uzela pet miliona od Adiko banke i do danas ih nije vratila, pa je banka to potraživanje prebacila na svoju faktoring kompaniju Heta
521 pregleda 6 komentar(a)
Brdo Košljun, Foto: Vuk Lajović
Brdo Košljun, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 14.03.2018. 07:34h

Faktoring kompanija Hetta Asset Resolution preuzela je na sebe naplatu kredita od pet miliona eura koji je podgorička kompanija Global Montenegro lidera DPS Mila Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića uzela prije deset godina od nekadašnje Hipo Alpe Adria banke (Adiko banka), a nije vratila.

Pošto banka nije mogla da naplati kredit ustupila ga je Heti koja će pokušati da ga naplati od Globala ili ga može prodati nekom drugom.

Đukanović i Rajković zadužili su se u februaru 2008. godina, a kao zalog dali zemljišni kompleks od 20 hiljada kvadrata koji su prethodno trgovali u Budvi, u podnožju brda Košljun. Banka je svih prethodnih godina imala upisanu hipoteku na zemljišnim parcelama, da bi prije nekoliko dana, početkom marta, „osvanula“ u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine nova hipoteka na imoviunu „Global Montenegra“.

“Hipoteka u iznosu od 5.000.000 eura u korist novog hipotekarnog povjerioca Heta Asset Resolution sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca“, navodi se kao teret upisan u katastru na imovinu Global Montenegra.

Da se Đukanovićeva kompanija već godinama nalazi na crnoj listi banke, sada je postalo i jasno, jer je i Heta osnovana od Vlada Republike Austrije sa osnovnim zadatkom da naplati nenaplativa potraživanja Adiko banke.

Postoji čak i opcija da klijent koji nije mogao da vrati dug za kredit, zajedno sa Hetom traži investitora za preuzimanje nekretnine ili da to uradi sam. Ova kompanija u Crnoj Gori do sada je preuzela brojne nekretnine, odnosno stanove, kuće, zemljišta, poslovne prostore.

Đukanović je u aprilu 2013. godine kada je prodao akcije u Prvoj banci i zaradio million eura najavio da će prodati i zemlju na Košljunu, ali do danas nije pronašao partnera.

Nekadašnji premijer je sa svojim kumom Rajkovićem osnovao firmu Global Montenegro koja je trgovala zemljišni kompleks u Budvi krajem februara 2007. od starobudvanske porodice Rucović. Đukanović u nekoliko navrata je objašnjavao da je firma novac za kupovinu atraktivnog kompleksa obezbijedila zahvaljujući kreditu od pet miliona eura koji je podigao kod Adiko banke.

Kredit je uzet 14. februara 2008. od Adiko banke, a godinu kasnije aneksom ugovora, on bio “premješten” u nadležnost Hipo grupe

Đukanovićeva i Rajkovićeva firma je uzela još jedan kredit od 625.410,71 euro kod iste banke i to, kako se navodi u katastarskoj evidenciji, 24. oktobra 2010.

Na parceli je Detaljnim urbanističkim planom “Podkošljun“ ucrtan rezidencijalni kompleks od nekih 40 vila, a predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana bruto građevinske površine 27 hiljada kvadrata.

Platili Opštini Budva porez

Đukanovićeva firma je godinama unazad bila i na crnoj listi Opštine Budva, kada je riječ o poreskim dužnicima. Opština je kako bi se osigurala upisivala hipoteke na zemljišni kompleks, da bi prije pola godine Global Montenegro izmirio većinu poreskog duga, koji je dostigao 60 hiljada eura.

Opština je pokrenula postupak „brisanja“ hipoteke iz katastarske evidencije.

Global posluje sa gubicima

Global Montenegro ne može da se pohvali poslovnim rezultatima. Firma godinama unazad posluje u gubitku, koji je akumuliran na iznos od 3,6 miliona eura. Kako piše u posljednjem finansijskom izvještaju dostvaljenom Pereskoj upravi Global Montenegro je 2016. završio sa gubitkom od 67 hiljada eura.

Da postoje finansijski problemi, bilo je jasno još krajem 2016, kada su javni izvršitelji u dva navrata donosili rješenja o prodaji udjela Vuka Rajkovića u toj podgoričkoj kompaniji.

Prvo rješenje o pljenidbi i prodaji udjela Rajkovića donijeto je 9. septembra 2016, a drugo dva mjeseca kasnije. Isto rješenje javni izvršitelji su donijeli i za drugu Rajkovićevu firmu „Juventa“, gdje se takođe prodaje njegov udio.

Bonus video: