Hidroenergiji Obradovića i Ubovića najviše

Ministarstvo ekonomije u martu je obustavilo prijem zahtjeva za izdavanje energetskih dozvola zbog velikog broja pristiglih
339 pregleda 10 komentar(a)
Struja, Foto: Shutterstock
Struja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.05.2016. 16:47h

Povlašćenim proizvođačima električne energije u prošloj godini i za prva tri mjeseca ove isplaćeno je 2.289.667 eura na ime podsticaja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE).

Iz COTEE su "Vijestima" kazali da su taj iznos podijelili povlašćeni proizvođači Hidroenergija Montenegro, Sinerdži i Igma grand, kojima je taj status dodijelelila Regulatorna agencija za energetiku (RAE) za svako postrojenje, odnosno male hidroelektrane.

"Povlašćeni proizvođači su pojedinačno dobili sljedeće iznose - Hidroenergija 1.965.645,42 eura, Sinerdži 199.844,86 i Igma grand 124.175,76 eura", precizirali su iz COTEE.

Osnivači Hidroenergije Montenegro su, prema podacima iz CRPS, Ranko Ubović, Aleksandar Mijajlović i firma Hemera capital (osnivač Oleg Obradović). Obradović je ovlašćeni zastupnik Hidroenergije.

Osnivači Sinerdžija su Kia Montenegro (osnivač Željko Đuranović, zastupnik i izvršni direktor Vuk Rajković), Dragana Bošković, Tomaš Hajek, Uroš Karadžić i Radoje Vujadinović. Vlasnik firme Igma enerdži je Igma Grand Igora Mašovića.

Status povlašćenog proizvođača, odnosno proizvođača koji ima pravo na podsticaje ima sedam mHE - Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš i Spaljevići 1 u Beranama, čiji je vlasnik Hidroenergija Montenegro, kao i Vrelo u Bijelom Polju i Bradavec u Andrijevici čiji su vlasnici Sinerdži, odnosno Igma enerdži.

Ministarstvo ekonomije u martu je obustavilo prijem zahtjeva za izdavanje energetskih dozvola zbog velikog broja pristiglih, ali i zbog mogućnosti ukidanja podsticaja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora ako se pokaže da je dostignut nacionalni cilj od 33 odsto udjela u finalnoj potrošnji.

Iz tog Vladinog resora “Vijestima” su nedavno kazali da im je dostavljeno više od 70 zahtjeva za izdavanje energetskih dozvola koji su u proceduri razmatranja.

S obzirom na to, kako su objasnili, kao i obavezu raspisivanja javnog nadmetanja za vodotoke obuhvaćene Planom davanja koncesije za izgradnju mHe za 2015. i 2016. godinu konstatovano je da je najsvrsishodnije obustaviti dalji prijem svih zahtjeva do rješavanja postojećih koji su ušli u procedure.

Ministarstvo je obavezno da do kraja ove godine dostavi izvještaj o finalnoj potrošnji struje Vladi i nadležnom organu EZ.

“Ako taj izvještaj pokaže da je Crna Gora dostigla nacionalni cilj, može imati za posljedicu prestanak podsticanja izgradnje novih objekata za proizvodnju struje, do stvaranja uslova za ponovno pokretanje podsticanja ovog vida izgradnje”, rekli su iz Ministarstva. Dostizanje nacionalnog cilja u udjelu od 33 odsto (koji, prema planu, treba da bude dostignut do 2020) zavisi od ukupne potrošnje krajnjih kupaca. To može, uprkos postizanju nacionalnog cilja, do kraja ove godine, a zbog povećanja potrošnje struje u narednoj, dovesti do pokretanja nove procedure za izgradnju energetskih objekata.

Povlašćenim do kraja 2016. još 2,4 miliona

Povlašćenim proizvođačima, kako su kazali iz COTEE, do kraja godine je planirana isplata još 2.451.211,22 eura.

Prema Pravilniku o visini naknade za podsticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije za 2016. utvrđena je naknada od 0,058715 centi po kilovat satu. To je oko 0,012 centi više nego do sada i povećava prosječni račun za struju potrošača dva centa.

U februaru je i Blažo Đukanović, sin premijera Mila Đukanovića, predao preko svoje firme BB Hidro, zahtjev za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova za gradnju mHE na dijelu vodotoka Slatina u slivu Morače na području kolašinske opštine.

Firma BB Hidro, čiji je osnivač i izvršni direktor Blažo Đukanović, registrovana je za proizvodnju električne energije. Premijerov sin firmu je otvorio sa poslovnim partnerom Ivanom Burzanovićem. Blažo Đukanović i Burzanović od ljeta 2011. imaju i firmu BB Solar, čija je djelatnost postavljanje električnih instalacija.

Bonus video: